Nejde len o Globsec, ministerstvá financujú aj Trnkovu Gerulatu. Ministrom vnútra aj obrany sa však konať akosi nechce

profimedia-0810227870 Foto: Profimedia.sk

Dve vládne strany navrhli zrušenie štátnych dotácií pre organizáciu Globsec, ktorej bývalí zástupcovia krátko pred septembrovými voľbami v Bruseli lobovali za intervenciu a ovplyvnenie slovenských volieb v neprospech súčasnej garnitúry. Štát však financuje aj ďalšieho aktéra tohto bezprecedentného pokusu o zásah do demokratických procesov, ktorý by nemal zostať zabudnutý.  

Súčasťou delegácie, ktorá na jar žiadala v Bruseli EÚ a NATO o zásah „protihybridných tímov“ do našich volieb so vznešene pôsobiacim cieľom, za ktorým sa skrývala snaha zabrániť víťazstvu opozície, bol aj Michal Trnka zo spoločnosti Gerulata Technologies.

Trnka sa akcie zúčastnil spolu s bývalým adminom facebookovskej stránky polície Dávidom Púchovským, bývalým zamestnancom Globsecu a vtedajším zástupcom ministerstva vnútra Danielom Milom a Miroslavou Sawiris z Úradu vlády.

Podobne ako pri Globsecu, aj o spoločnosti Gerulata platí, že jej minulá vláda zanechala dedičstvo v podobe sporného subvencovania zo štátneho rozpočtu, ktorého pokračovanie by malo byť serióznou témou verejnej diskusie.

Krátko pred voľbami prezidentkina vláda na čele s Ľudovítom Ódorom spečatila pre spoločnosť Gerulata Technologies dotáciu 416-tisíc eur. Gerulata ešte začiatkom roka vyhrala súťaž na softvér monitorujúci „informačné operácie”.

Medzi objednávateľmi projektu je okrem ministerstva vnútra, ktoré v čase vyhlásenia verejného obstarávania riadil Roman Mikulec z OĽaNO (dnes hnutie Slovensko), aj rezort obrany, v tom čase mu šéfoval Jaroslav Naď (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati).

Zisťovali sme, či bude nová vláda v tejto spolupráci pokračovať, respektíve, či vôbec existujú možnosti na jej zrušenie. Oficiálne vyjadrenia zatiaľ pôsobia veľmi opatrne až rozpačito. „Na ministerstve vnútra sa aktuálne s prihliadnutím na úlohy vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády prehodnocujú doposiaľ uzatvorené zmluvy,“ odpovedalo pre Štandard tlačové oddelenie ministerstva vnútra. „Presnejšiu informáciu k danej zmluve so spoločnosťou Gerulata Technologies vám z uvedeného dôvodu zatiaľ nevieme poskytnúť.“ Ministerstvo obrany nám do uzávierky svoje stanovisko k zaslaným otázkam neposlalo vôbec.

Pri Gerulate a jej spolupráci so štátom v tejto citlivej oblasti je však niekoľko vážnych problémov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami