Trnkova Gerulata dostala na monitorovanie dezinformácií 416-tisíc eur. Súťaž vyhrala ešte za vlády Hegera

Roman Mikulec, Eduard Heger a Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR Roman Mikulec, Eduard Heger a Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podpredseda Smeru zverejnil v stredu video, v ktorom obviňuje Zuzanu Čaputovú, že sa snaží odvďačiť spoločnosti Eset. Vláda Ľudovíta Ódora preto podľa neho neférovo prihrala zákazku za 416-tisíc eur spoločnosti Gerulata Technologies, ktorej šéfuje Michal Trnka, syn zakladateľa Esetu.

„Všade sa rozlieza progresivistická mafia. Vyzývam Ódora, aby zmluvu s Gerulatou okamžite vypovedal a orgány činné v trestnom konaní vyzývam na okamžité začatie vyšetrovania. Čo je veľa, to je veľa!“, končí svoje video Blaha.

Kabinet Ľudovíta Ódora naozaj podpísal zmluvu so spoločnosťou Gerulata Technologies v septembri 2023, no verejné obstarávanie firma vyhrala ešte za Eduarda Hegera. Bola to tiež jeho vláda, ktorá vyhlásila súťaž na softvér monitorujúci „informačné operácie”. Informuje o tom rezort vnútra.

Podľa ministerstva sa proces podpisu zmluvy s výhercom verejnej súťaže, ktorého vybrali už v decembri 2022, predĺžil pre výmenu vlády aj účasť piatich rezortov. 

„Verejné obstarávanie bolo vyhlásené v októbri 2022 a uzavreté 22. decembra 2022, pričom víťazom spomedzi troch predložených ponúk sa stala spoločnosť Gerulata Technologies. Z dôvodu potreby schválenia zmluvnej dokumentácie piatimi rezortmi, ako i z dôvodu výmeny štatutárov jednotlivých ministerstiev, sa proces podpisu rámcovej dohody predĺžil a na jeho finalizáciu došlo až v septembri 2023,“ píše sa na webe ministerstva vnútra.

V čase vyhlásenia verejného obstarávania na monitorovací softvér bol ministrom vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Ďlašie rezorty okrem vnútra a úradu vlády, ktoré sú v zmluve s Gerulata Technologies uvedené ako objednávatelia, sú ministerstvá obrany, zahraničných vecí a financií. Obrane v čase vyhlásenia verejnej súťaže na monitorovací systém šéfoval Jaroslav Naď (dnes Demokrati) a financiám Igor Matovič (OĽaNO). 

Softvér Gerulata Juno bude vláde slúžiť do roku 2025 na „monitorovanie a analyzovanie šírenia dezinformácií a misinformácií, s nimi spojenými naratívmi“, a pomôže jej „vizualizovať prepojenia a rozsah prepojení medzi verejnými účtami na sociálnych sieťach“.

V roku 2022, dva mesiace predtým ako Gerulata Technologies vyhrala spomínané verejné obstarávanie, zverejnila táto spoločnosť zoznam 150 takzvaných ruských propagandistov pôsobiacich na Slovensku. Celý zoznam bol predstavený v blogu pod názvom Odhalenie ruskej propagandistickej siete na Slovensku. Blog sa v tomto momente už na internete nenachádza, no tu je jeho archivovaná verzia. V zozname sa nachádzali aj Ľuboš Blaha, Eduard Chmelár, Andrej Danko, Milan Uhrík či Tomáš Taraba

Denník Štandard v tom čase tiež zistil, že tvorcovia zoznamu neskúmali fakt, či určití aktéri pri šírení správ hovoria pravdu, ale zaradenie sa uskutočnilo skôr na základe ich hodnotovej orientácie.

„Publikovaný zoznam nezohľadňuje pravdivosť alebo nepravdivosť tvrdení. Zohľadňuje iba to, čo uvádzame – či daný informačný zdroj šíri proruské naratívy a vybrané metriky daného zdroja (jeho aktivita, schopnosť generovať interakcie a vplyv na sieť zdrojov, ktoré tiež šíria proruské naratívy),“ skonštatoval pre Štandard Michal Trnka.


Ďalšie články