Čaputová: Pri pandémii dodržiavajme pravidlá, i keď sa nám nepáčia

prezidentka SR Zuzana Èaputová Zuzana Čaputová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prezidentka Slovenskej republiky vystúpila v predvečer 31. výročia Nežnej revolúcie s príhovorom na obrazovkách RTVS.

Prezidentka v príhovore priznala, že občas cíti frustráciu, keď ako priamo volená hlava štátu nemá „právomoci pandemickú situáciu pomôcť zmeniť k lepšiemu“. Pripustila, že má pochybnosti, keď opatrenia nie sú jasne zdôvodnené. Cíti neistotu, keď „nie sú opreté o vedecké poznanie“, zmätok, keď sa často menia a nie sú predvídateľné.

Na druhej strane prezidentka je presvedčená, že je nevyhnutné rešpektovať demokratické pravidlá aj vtedy, či dokonca najmä vtedy, keď sa Slovensko nachádza v kritickej situácii, akou je vyrovnanie sa s pandémiou. „A teda aj vtedy, ak nie sme stotožnení s chodom vecí. Rešpekt k pravidlám je neviditeľná niť držiaca spoločenstvo pokope a prispieva k vzájomnej dôvere,“ uviedla prezidentka.    

Odvolávajúc sa na November 1989 a emócie z tohto obdobia prezidentka vyzvala občanov, aby si spomenuli na toto obdobie, na nežnosť a slušnosť. Tie podľa nej nie sú slabosťou. Novembrové dni spred 31 rokov ľudí zblížili, oni boli k sebe lepší. Spoločnosť sa zomkla žiadala si zmenu k lepšiemu.

„Teraz taktiež prechádzame ťažkou skúškou, najťažšou, od novembrovej revolúcie. Práve preto držme spolu. Nenechajme sa nikým rozhádať, nenechajme sa situáciou, ktorej čelíme, rozdeliť,“ apelovala prezidentka.

Nech občanov nerozdelí postoj k prijímaným opatreniam. „Sme jeden štát, jedna krajina, sme jedno ľudské spoločenstvo. Tak ako v novembri 1989, aj dnešok zvládneme lepšie, keď budeme držať spolu,“ vyslovila sa prezidentka. Zároveň  vyzvala, aby si ľudia kládli otázky, kriticky mysleli, aby slobodne komunikovali.

(joh, tasr)


Ďalšie články