Elektrické autá nie sú len príležitosťou, ale aj hrozbou. Pre slovenských dodávateľov i celé hospodárstvo

Hoci sa regiónu strednej Európy, centru automobilového priemyslu, pochvalne hovorí aj „európsky Detroit“, ide zároveň o pripomienku toho, čo sa môže stať, ak sa veci pokazia a hospodárstvo je závislé od jedinej činnosti. Rýchly prechod na elektrické autá totiž neohrozuje veľké automobilky, ale najmä ich dodávateľov. A tých je v našom regióne veľa.

Volkswagen Slovakia zaèal s výrobou nových modelov Passat a Škoda Superb Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia. Foto: Jakub Kotian/TASR

Volkswagen, Kia, Stellantis a Jaguar Land Rover. Štyri veľké automobilky, ktoré na Slovensku v súčasnosti operujú a vyrábajú státisíce vozidiel ročne. V roku 2026 by sa k nim mali pridať ďalšie stroje firmy Volvo, ktorá začína budovať obrovský závod neďaleko Košíc.

U všetkých výrobcov možno badať, že sa snažia držať krok s dobou a investujú veľké peniaze do nových elektrických modelov. A vidno už aj výsledky. Kia podľa nedávnych správ vyrobila v predchádzajúcom roku vyše 350-tisíc vozidiel, z toho každé štvrté bolo elektrifikované.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami