Sedliaci a poľnohospodári usvedčujú Zelených z ideologického zlyhania. Takto vyzerá nemecký boj za demokraciu

337747795_536081955316706_6983362365626230943_n Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: Facebook/BMWK- Christina Czybik

Väčšina nemeckej spoločnosti sa odvracia od zelenej ideológie, ktorej Nemecko podľahlo viac ako ktokoľvek iný v Európe. Keďže ideológovia zo strany Zelených a médiá hlavného prúdu už viac nemôžu protestujúcich ignorovať, snažia sa ich démonizovať ako ohrozenie demokracie. Jej ohrozenie treba pritom vidieť niekde celkom inde.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck bije na poplach. Začiatkom tohto týždňa varoval, že demokraciu v jeho krajine ohrozujú nacionalisti, pravicoví extrémisti a ďalší nepriatelia demokracie, ktorí snívajú o štátnom prevrate. Vyzval na obranu liberálnej demokracie pred populistami a extrémistami financovanými Putinom. Bol zjavne rozrušený. Koncom minulého týždňa, keď sa vracal trajektom z dovolenky, protestujúci farmári zablokovali jeho prístav a on musel vystúpiť na inom mieste. Takýto návrat z dovolenky by rozčúlil každého.

Okrem toho Habeck vedel, že po víkende plánujú rozhnevaní poľnohospodári zablokovať celú krajinu. To sa aj stalo. V pondelok vyrazili so 100 000 traktormi, aby v nasledujúcich dňoch protestovali proti politike vlády, ktorej je Habeck podpredsedom. Všetko má vyvrcholiť budúci pondelok.

Povedzme si najmä, o čo protestujúcim v skutočnosti ide.

Bezprostredným spúšťačom sú peniaze. Vláda chcela zaplátať rozpočtovú dieru na úkor poľnohospodárov a rozhodla sa zvýšiť dane na poľnohospodárske vozidlá a naftu. Dane však boli len poslednou kvapkou. Poľnohospodárom sa už dlho nepáči, že vláda obnovuje močiare a mokrade, čo im berie polia a lúky a celkovo znižuje živočíšnu výrobu, z ktorej žijú. Vo vládnej vízii budúcnosti poľnohospodárstva majú miesto len výrobcovia ekologických produktov, po ktorých je dopyt zo strany mestskej elity, ktorá zväčša volí Zelených.

K protestom sa však nepripájajú len poľnohospodári, ale aj remeselníci, drobní živnostníci, strojári, kamionisti a ďalší. Búri sa celá stredná trieda. Títo ľudia sa zvyčajne pouličným akciám vyhýbajú, chcú poriadok a pokoj. Do ulíc vychádzajú len vtedy, keď podmienky prekročia hranice únosnosti. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky je to práve tento prípad. Sedemdesiat percent Nemcov podporuje protesty a takmer polovica je pripravená sa do nich zapojiť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami