Africkí biskupi odmietli požehnávať homosexuálne páry. Prekvapivé je, že ich postup mal odobriť aj pápež František

kardinál Fridolin Ambongo Besungu Kardinál Fridolin Ambongo Besungu. Foto: TASR/AP

V Afrike nie je miesto na požehnanie homosexuálnych párov, vyhlásil kardinál Fridolin Ambongo Besungu, predseda afrických biskupských konferencií. Odmietavý postoj afrického kontinentu k dokumentu Fiducia supplicans pápež František nakoniec odobril. Kardinál Ambongo však uviedol, že proces písania listu s rímskym biskupom aj prefektom Dikastéria pre náuku viery dokonca konzultoval.

Katolícki biskupi Afriky a Madagaskaru ešte 11. januára odmietli rozhodnutie pápeža Františka, ktorým formálne povolil kňazom neliturgické, neverejné požehnávanie párov žijúcich nezriadeným životom, vrátane vzťahov osôb rovnakého pohlavia.

Afrika napokon po odobrení pápežom dostala celokontinentálnu výnimku a nemusí udeliť požehnanie homosexuálnym párom.

Pod kontroverzný dokument Fiducia supplicans sa v decembri 2023 podpísal kardinál Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikastéria pre náuku viery. Sympózium biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru v tlačovej správe píše, že vyhlásenie bolo šokujúce, vyvolalo silné reakcie a zasialo zmätok a problémy v mysliach mnohých veriacich laikov, zasvätených ľudí a dokonca aj duchovných.

Odmietavý list, ktorý v reakcii na dokument pápežovi Františkovi adresoval kardinál Fridolin Ambongo Besungu, arcibiskup Kinshasy, hlavného mesta Konžskej demokratickej republiky, je syntézou odpovedí afrických biskupských konferencií.

Afrika sa vzbúrila napriek varovaniu kardinála Fernándeza

Kardinál Ambongo vo vyhlásení objasnil, že rozhodnutie neudeľovať požehnanie homosexuálnym párom „pramení z obáv z možného zmätku a škandálov v cirkevnom spoločenstve“. Citoval pri tom biblické učenie odsudzujúce homosexualitu ako ohavnosť a pripomenul aj africký kultúrny kontext. Zväzky homosexuálov sú podľa jeho slov v rozpore s tamojšími kultúrnymi normami a zvyklosťami komunít.

Poznamenal, že africká kultúra je „hlboko zakorenená v hodnotách prirodzeného zákona týkajúcich sa manželstva a rodiny“ a zväzky osôb rovnakého pohlavia „sú vnímané ako odporujúce kultúrnym normám a vo svojej podstate skazené“.

Zaujímavosťou je fakt, že celokontinentálne odmietnutie Fiducia supplicans a odobrenie Svätou stolicou prišlo len niekoľko dní po tom, ako Fernández upozornil vo vyhlásení zo 4. januára prelátov, že nemôžu úplne odmietnuť dokument.

Pripustil, že „obozretnosť a pozornosť voči cirkevnému kontextu a miestnej kultúre by mohli umožniť rôzne spôsoby aplikácie“ dokumentu, čím narážal najmä na zmieňované kultúrne odlišnosti v Afrike. Vylúčil však „úplné alebo definitívne odmietnutie tejto cesty“, ktorú dikastérium predložilo kňazom.

Prefekt Dikastéria pre náuku viery v priebehu týždňa evidentne zmenil svoje stanovisko a africkí biskupi dostali výnimku pri požehnávaní rovnakopohlavných párov.

Kardinál Fernández však nebol len „pasívnym schvaľovateľom“ vyhlásenia katolíckych biskupov Afriky a Madagaskaru. Arcibiskup Kinshasy kardinál Ambongo povedal, že pod neoficiálnym listom bol dokonca Fernández spolupodpísaný.

Audiencia u pápeža a odmietnutie koordinované so Svätou stolicou


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami