Požehnávanie homosexuálnych párov spôsobuje vo Vatikáne zemetrasenie. Poškodí aj odkaz pápeža Františka?

Pápež František Na snímke pápež František sa prežehnáva pred pravidelnou generálnou audienciou na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v stredu 24. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Požehnávanie homosexuálnych párov bezprecedentným spôsobom odmietla už celá Afrika, pričom odporcovia stále pribúdajú. Prečo neuspel dokument, ktorý môže zničiť odkaz pápeža Františka?

To, čo sa v posledných týždňoch deje vo Vatikáne, je jednoznačne najväčšou krízou pontifikátu pápeža Františka. Dokument s názvom Fiducia supplicans, ktorý umožnil požehnávanie homosexuálnych párov, totiž spustil takú masívnu lavínu odporu, akú si Vatikán počas pontifikátov predchádzajúcich dvoch pápežov nepamätá.

Je to vlastne paradox. Keď pápež František v marci 2013 nastúpil na Petrov stolec, v cirkvi sa hovorilo, že ide o vítanú zmenu, keď sa do jej čela postaví biskup z Latinskej Ameriky. Práve tento kontinent a ešte Afrika sa označovali za budúcnosť cirkvi. Po vyše desiatich rokoch pápeža Františka je všetko inak – a Afrika je v ostrom spore práve s Latinskou Amerikou. Cirkvi a preláti v Južnej Amerike sú o poznanie progresívnejší a výrazne politickejší, ako to poznáme od nás, Afrika je zase konzervatívnejšia a nebojí sa ozvať sa aj tam, kde iní biskupi taktizujú.

V každom prípade, požehnávanie homosexuálnych párov spôsobilo niečo, čo Rím dávno nezažil: odhodlanú kritiku a zároveň pokus o záchranu konceptu pápežstva. Nariadenie Kongregácie pre náuku viery totiž odmietla nielen východná a stredná Európa, ale vlastne aj celá Afrika. Kritika je nákazlivá, objavila sa už aj vo Vatikáne, kde sa na zmeny údajne sťažoval kardinál Arthur Roche z dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatosti. No a čo je citlivé, v čase modlitieb za jednotu kresťanov prišla kritika aj od pravoslávnych veriacich.

To, samozrejme, nepomáha najmä kardinálovi Fernándezovi, ktorý dokument ako prefekt dikastéria pre náuku viery vypracoval a ktorý je vo svojej funkcii ešte len sedem mesiacov. Nesúhlas je taký silný, že sa v cirkvi ozývajú hlasy, ktoré hovoria o Fernándezovom konci a čoraz viac aj neslávnom odkaze pápeža Františka. Cirkevné reformy najskôr vytvárali najmä duchovný neporiadok, ale čoraz viac začínajú dobiehať samotných reformátorov.

Takéto politické uvažovanie o cirkvi sa dlho považovalo za tabu, ale dnes je už také bežné, že si naň zvykli všetci. A politická hra sa týka už aj interpretovania vzťahu pápeža Františka a jeho blízkeho spolupracovníka Fernándeza, ale o tom až za moment.

Fiducia supplicans vs Amoris laetitia

Čo sa deje vo Vatikáne najlepšie pochopíme, keď si súčasnú situáciu porovnáme s podobnou krízou, ktorej čelil pontifikát pápeža Františka, no ktorá však neprerástla až do takých veľkých rozmerov. Ide o polemiky o exhortácii Amoris laetitia, ktorá trochu kamuflovaným spôsobom povolila prijímanie eucharistie aj pre rozvedených a znovu zosobášených. Pravda, nie všade, ale tam, kde to preláti chceli.

Vyvolalo to prvé dubiá a vážne spory, ale omnoho menší odpor cirkevnej hierarchie ako dnes. Dôvody, prečo to vtedy dopadlo inak, boli v zásade tri: nešlo o takú kontroverznú tému, Vatikán bol v tomto prípade zdržanlivejší, a hlavne celá aféra mala iné personálne obsadenie. Je celkom možné, že práve v treťom bode, teda v osobe kardinála Víctora Fernándeza, sa nachádza kľúč k celej kríze.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami