Starostovia to dotiahli do konca. Chcú ukončiť závislosť na primátorovi 

KOŠICE – V kauze nevyplatenia podielových daní mestským častiam nastáva ďalší posun. Starostovia veľkých mestských častí a niektorí poslanci zvolávajú mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Na ťahu je teraz primátor.

Podanie na zasadnutie mimoriadneho zastupiteľstva Skupina poslancov dnes doručila do podateľne návrh na konanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva. Foto: Boris Macko

Skupina poslancov dnes v podateľni magistrátu odovzdala oznámenie o zvolaní mimoriadneho mestského zastupiteľstva. „Zastupujeme skupinu mestských poslancov, ktorá sa podpísala pod zvolanie zastupiteľstva v mimoriadnom termíne. Žiadosť podpísali 28 zo 41 poslancov. V zmysle zákona má štatutár povinnosť zvolať zastupiteľstvo do 15 dní. Ak tak neurobí, zastupiteľstvo sa zíde v 15. deň. Navrhli sme aj termín rokovania, a to 13. február 2024 o 9.00,“ informoval mestský poslanec a starosta mestskej časti sídlisko KVP Ladislav Lörinc.

Dodal, že na zastupiteľstve bude prerokovaných päť bodov, ktoré neznesú odklad a reagujú na súčasnú krízovú situáciu. Týkajú sa nevyplatenia podielových daní a ich krátenia prevažne veľkým mestským častiam. „Asi najhoršia situácia je v mestskej časti KVP, čo dlhodobo komunikujeme. Mysleli sme si, že primátora bude táto situácia zaujímať. Preto sme sa ako starostovia veľkých mestských častí zúčastnili piatkového stretnutia s ním. No na tomto stretnutí opäť nebola žiadna snaha o riešenie situácie. Nedozvedeli sme sa nič nové. Len to, že mesto je údajne v krízovom režime a údajne sa šetrí,“ dodal Lörinc.

Poukázal na to, že primátor a mestské zastupiteľstvo sú si rovní a majú byť partnermi. „V poslednej dobe ale nepociťujeme, že by sme boli partnermi primátora. Využívame preto svoje kompetencie a konáme v záujme ľudí, ktorí nás sami žiadajú, aby sme svoj mandát vykonávali. Je to netradičné, ale viedli k tomu doterajšie rokovania, ktoré nepriniesli žiadny výsledok. Preto využívame svoje práva i povinnosti a baviť sa na tej pôde, kde máme ako volení funkcionári rozhodovať, a to je obecné zastupiteľstvo,“ doplnil starosta KVP.

„Ide aj o pozastavené uznesenia, ktoré primátor po poslednom mestskom zastupiteľstve nepodpísal. Pre nás je zásadné rokovanie o štatúte mesta. Verím, že táto téma pomôže aj samotnému mestu, keďže v súčasnosti nemôže nakladať so svojím majetkom. Aj preto potrebujeme dať štatút do poriadku. Potrebujeme tam zakotviť model a spôsob financovania mestských častí. Aby sa už táto situácia nikdy neopakovala,“ podotkla starostka mestskej časti Nad jazerom a mestská poslankyňa Lenka Kovačevičová.

Upresnila, že ďalším bodom budú zmeny a doplnky v rokovacom poriadku mestského zastupiteľstva, personálne otázky. „Neboli podpísané ani uznesenia týkajúce sa strategických projektov mesta. Ide aj o Slaneckú cestu. Čiže chceme informácie k investičným projektom, aktivitám mesta za rok 2023,“ upresnila Kovačevičová. Poukázala na to, že primátor dal vyplatiť dotácie športovým klubom, hoci uznesenie k tomu nepodpísal. „A naopak, pokiaľ išlo o vyplatenie dotácií mestským častiam, tak uznesenie podpísal, no peniaze nevyplatil. Nebolo podpísané ani uznesenie týkajúce sa optimalizácie poskytovania služieb na magistráte,“ vysvetlila Kovačevičová.

„Oslovili sme prokuratúru, aby rozhodla. Podielové dane boli v rozpočte schválené. To je zásadné. Rozpočet je záväzný, to každý vie. Mestské časti si podľa toho zostavia vlastný rozpočet. A preto sa následne dostali do finančných problémov. Je pravda, že spôsob a model financovania v štatúte chýbajú,“ vysvetlila Kovačevičová. To ale podľa nej neznamená, že si niekto môže takúto svojvôľu dovoliť. A nikto si to predtým ani nedovolil.

„Preto má primátor takú veľkú možnosť robiť veľké zmeny v rozpočte. Lebo nikto ani nepredpokladal, že sa to takto dá zneužiť. Chceme také pravidlá, ako má v štatúte Bratislava. Musí sa presne dopredu vedieť, z čoho sa to bude prepočítavať, aká hodnota na jedného obyvateľa, alebo či to bude daňový mix. To sa dá pekne upraviť v štatúte. A už sa nikto nikdy nebude musieť handrkovať o to, koľko peňazí dostane. Tak ako rastú príjmy mestu, rastú aj mestským častiam. Ak budú klesať, tak klesnú opäť aj mestským častiam. Chceme predísť tomu, aby došlo k takej situácii, aká je teraz. Aby sme už nikdy viac neviseli na šnúrkach od gatí primátora mesta,“ uzavrela svojrázne Kovačevičová.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok