Kto chce kam, pomôžme mu tam. Alebo ako sa (ne)dostať na magistrát

V strede týždňa rozbúril už aj tak dosť rozčerené vody košickej komunálnej politiky poslanec Dominik Karaffa. Ako predseda majetkovej komisie sa vybral na magistrát prekonzultovať si veci. Ďaleko nezašiel. Presnejšie, po vrátnicu, kde ho čakal šok. Dostal stopku.

magistrat kosice Košický magistrát. FOTO: RTVS

Dôvod? Musí sa vopred ohlásiť primátorovi. Nielen Karaffa, ale všetci mestskí poslanci. Tento krok vyvolal búrlivú reakciu. Karaffa na sociálnej sieti rovno zverejnil komunikáciu s primátorom Jaroslavom Polačekom. „Mnohí poslanci a starostovia tvrdia, že nič v meste. Ak nič, tak nič. Potrebujem mať info, čo potrebuje kto. Aby sa tie reči skončili,“ odpísal poslancovi primátor. A dodal, že pred vstupom na magistrát mu stačí poslať sms. Poslanca to zaskočilo o to viac, že na zasadnutie majetkovej komisie sa takto pripravoval šesť rokov a doteraz s tým nebol žiadny problém.

Podobnú skúsenosť, ako mal Karaffa, potvrdili na sociálnej sieti ďalší súčasní aj bývalí mestskí poslanci. Nuž, objektívne treba dodať, že v čomsi má pravdu aj magistrát. Áno, vo vestibule, kde si môžu Košičania vybaviť rôznu agendu, je pohyb voľný. Ak sa chce niekto rozprávať s niektorým úradníkom magistrátu, musí ho pustiť vrátnik. Áno, nemôže tam byť holubník. Pravdou je aj to, že poslanci by nemali svojvoľne zadávať úlohy zamestnancom magistrátu. Ak sa obrátia na kanceláriu primátora, jej zamestnanci zariadia stretnutie. Potiaľ to sedí.

Lenže druhá strana mince je, že aj poslanci sú volení občanmi. A majú mať právo či, v dobrom zmysle slova, výsadu ísť riešiť podnety na magistrát počas úradných hodín. Bez ohľadu na to, či sa vopred ohlásia u primátora. Napokon, ak idú vybavovať agendu, tak či tak vedia vopred, či idú hovoriť s úradníkmi na niektorom z oddelení, alebo rovno s primátorom. Takže, logicky, sa musia vopred ohlásiť a dohodnúť na termíne stretnutia.

Nahnevaný Karaffa v rekcii na nepríjemnú skúsenosť zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti kontakty na primátora a riaditeľa magistrátu. Odôvodnil to tým, že kvôli obmedzenému prístupu na magistrát nemôže občanom pomôcť s ich podnetmi a majú sa obrátiť na primátora a vedenie magistrátu. Správne dodáva, že mestský úrad neslúži iba primátorovi, ale aj poslancom.

Navyše Karaffa tvrdí, že riaditeľ magistrátu Marcel Čop mu ako jeden z dôvodov povinného hlásenia sa poslancov primátorovi uviedol obavy z teroristického útoku. Ostáva len dúfať, že to nemyslel vážne. Lebo ak áno, možno sa vo vestibule magistrátu dočkáme po zuby ozbrojených policajtov, osobných prehliadok a scenériu by pekne dotvoril nejaký ten obrnený transportér pred vchodom. A kvôli PR najlepšie s logom mesta.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok