Veterné turbíny 700 metrov od domu? Obyvatelia protestujú, rezort hospodárstva stojí na strane investorov

markus-spiske-hpxXgHTuILk-unsplash Foto: Markus Spiske/Unsplash

Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pripravuje výstavbu veterných parkov v katastri Galanty a obce Gáň. Časť obyvateľov mesta a okolitých obcí ich však nechcú, pretože majú stáť príliš blízko obytných území, čo potvrdilo aj metodické usmernenie úradu verejného zdravotníctva. Rezort hospodárstva chce konať v prospech investorov a bariéru odstrániť.

V rámci dvoch samostatných zámerov chce SPP dovedna postaviť trinásť veterných turbín s celkovým inštalovaným výkonom do 90,6 megawattov (MW). Podľa projektov, ktorý predložili investori na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), je odhadovaný investičný náklad približne 146,4 milióna eur.

Proti veterným turbínam sa však zdvihla vlna odporu zo strany časti obyvateľov mesta a príľahlých obcí. Občania žiadajú primátora Galanty a poslancov mestského zastupiteľstva, aby „nesúhlasili s akýmikoľvek zmenami a doplnkami územného plánu mesta, ktoré by umožňovali výstavbu veterných parkov či akýchkoľvek veterných turbín na jeho území“.

Dôvod je jednoduchý, turbíny sú naprojektované príliš blízko ich domov. „Najmenšia vzdialenosť veternej turbíny od existujúcich objektov bývania je približne 700 metrov, čo považujeme za neprimerane blízko,“ hovorí pre Štandard predseda petičného výboru Róbert Károlyi. “Medzičasom je schválená ďalšia individuálna bytová výstavba takzvaná Kolónia 2. Tá by bola od turbín vzdialená len 450 metrov,” dodáva. 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa postavil na stranu občanov a v metodickom usmernení stanovil minimálnu vzdialenosť veterných turbín tisíc metrov od najbližších obytných území, pričom pre kategóriu turbín s výškou 150 metrov a viac sú to až tri kilometre.

Investor plánuje pri Galante postaviť turbíny vysoké 170 metrov a dĺžkou lista 85 metrov, čo je takmer dvojnásobok výšky bratislavskej kaviarne Ufo na moste SNP. Dosiaľ najvyššiu stavbu v Galante, mestskú vodáreň, by veterné turbíny prekonali približne trojnásobne.

Konečné parametre veterných turbín budú podľa investora konkretizované po výsledkoch štúdií a analýz, ktoré budú spracované v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie. „Už teraz však SPP vie garantovať, že vybraná technológia bude spĺňať všetky normy a nebude mať vplyv na zdravie kvalitu života občanov,“ odpovedal Štandardu riaditeľ odboru komunikácie SPP Ondrej Šebesta.

Benefity podľa obyvateľov nie sú adekvátne


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami