Milan Majerský: Nedovolíme, aby sa na protestoch robila kampaň Korčokovi

05_majersky_MZ Milan Majerský. Foto: Štandard/Matúš Zajac.

Predseda KDH Milan Majerský v rozhovore pre Štandard tvrdí, že KDH nepostavilo svojho kandidáta do prezidentských volieb, lebo by už nedohnal náskok Korčoka a Pellegriniho. O tom, či v kampani podporia Korčoka, sa rozhodne 17. februára. Predseda KDH tvrdí, že by nebolo dobré, ak by Smer a jeho partneri ovládli aj úrad prezidenta.

Minulý rok ste avizovali, že KDH postaví vlastného kandidáta do prezidentských volieb, aby bolo počuť aj hlas konzervatívcov. Nakoniec ste sľub nedodržali. Prečo?

Nebol to sľub. Hovorili sme o tom vnútri, v KDH, že budeme hľadať vlastného kandidáta na prezidenta. Došli sme k dvom menám, ktoré by mohli dôstojne reprezentovať Slovensko v zahraničí, ale hlavne doma na Slovensku. Boli to Miriam Lexmann a Viliam Karas. Volebná kampaň do národnej rady však bola taká náročná a vyčerpávajúca, že neostali sily na iné kampane. Pre KDH bola priorita vrátiť sa do parlamentu. Kampaň na prezidenta už nedobehneme, lebo v predstihu pred nami už kampane rozbehli Pellegrini a Korčok. 17. februára máme celoslovenskú Radu KDH, kde sa rozhodne, ako budeme postupovať v prezidentských voľbách. Myslím si, že bude dôležité, aby bol balans ústavných funkcií, teda že nie všetko obsadí jedna politická garnitúra. Bude potrebná vyváženosť.

Lenže tá vyváženosť by sa žiadala aj pri prezidentskom úrade. Po Kiskovi a po účinkovaní progresívnej prezidentky Čaputovej je vo veľkej časti verejnosti dopyt po zmene. KDH tieto očakávania nenaplnilo, keďže sa rozhodlo, že nepostaví nikoho a nechá voľný priestor pre kandidáta PS Korčoka.

Ja viem, že je tu tendencia obviňovať KDH za všetko. Trochu sa pritom zabúda na naše možnosti. KDH doteraz vždy malo v prvom kole prezidentských volieb vlastného kandidáta. Až teraz je to prvýkrát, čo to bude inak, ale nepovažujem to za katastrofu. Získame čas päť rokov na prípravu kandidáta KDH a verím tomu, že si to už potom nenecháme ujsť. A čo sa týka pána Korčoka, ten je de facto občianskym kandidátom.

Dôvody, pre ktoré nakoniec nekandiduje s podporou KDH Karas alebo Lexmann, sú osobné alebo politické?

Uvedomili sme si, že náskok Korčoka a Pellegriniho by kandidát KDH už nevedel dohnať.

Nebolo to skôr tak, že pasivitu vám poradili progresívni partneri – aby ste nepostavili kandidáta, ktorý by zúžil šance pre kandidáta PS Korčoka?

Takých rečí tu bolo viac a sú neplatné. KDH je suverénna strana, nám neradí ani Progresívne Slovensko, ani nikto iný, rozhodujeme sa sami. Neuzatvárame žiadne tajné dohody.

Bolo zjavne v záujme progresívcov a Korčoka, aby KDH nepostavilo vlastného kandidáta.

Nie, nemáme nijaké dohody so žiadnou inou stranou. KDH sa rozhoduje samostatne. Nie sme v područí nikoho, sme jedna z najstarších strán, ktorá je tu viac ako 30 rokov. KDH ostane konzervatívne a kresťanské a z tejto pozície neustúpi.

Nebolo za zmenou postoja KDH aj to, že vás presvedčili ľudia, ako Mikloško a Šimko, ktorí dlho naliehali na to, aby KDH nepostavilo konzervatívneho kandidáta a aby podporilo kandidáta PS?

S pánom Mikloškom ani pánom Šimkom som sa o tejto veci nerozprával. Pán Mikloško je už niekoľko mesiacov PN.

Ale už si stihol urobiť fotografiu s Ivanom Korčokom…

Bola to jeho osobná vec. Korčok navštívil Mikloška, to je všetko. Ja viem, že teraz sa bude vyťahovať, že KDH ide podporiť Korčoka, ale takto ďaleko nie sme. O tom nerozhodne ani Mikloško, ani Majerský, ale celoslovenská rada KDH, či niekoho strana podporí alebo nepodporí. Je to otvorené.

Spýtam sa na rovinu. Chcete podporiť Ivana Korčoka alebo nie?

Opakujem, o tom rozhodne Rada KDH.

Pýtam sa na postoj predsedu KDH.

Debatujeme o tom v hnutí. Sú viaceré možnosti, môžeme niekoho podporiť, nemusíme podporiť nikoho, prípadne môžeme nechať voličom KDH voľnú ruku. S pánom Korčokom sme sa ešte nestretli, nepoznáme jeho názory na mnohé otázky, preto je predčasné vyslovovať podporu komukoľvek.

Aký je osobný názor Milana Majerského? Predpokladám, že by mohol zavážiť pri rozhodovaní.

Ja svoj názor poviem na Rade KDH, nebudeme si v strane posielať odkazy cez médiá.

Matovič opäť prekvapil a nominoval sa do prezidentských volieb ako konzervatívny kandidát. Budete sa v KDH zaoberať aj jeho kandidatúrou, alebo túto tému považujete za komickú?

Každý, kto splní podmienky, sa môže uchádzať o post prezidenta.

Mohlo by KDH podporiť v prvom kole pre Patrika Dubovského?

Za KDH dlhodobo jasne hovoríme, že na Rade KDH 17. februára sa rozhodneme, či a koho podporíme. To sa týka rovnako aj pána Dubovského.

V polovici januára sa verejné protesty preklopili do podpory LGBTI kampaní a hnutí, prípadne do podpory kandidáta PS. Bola tu aj otázka, že KDH z týchto akcií nevycúva, nakoniec ste sa však dohodli s PS, že témou protestov bude len spravodlivosť. Myslíte si, že je to udržateľná dohoda? Nie je problém skôr v tom, že PS je dnes pre KDH najbližší spojenec, respektíve, že KDH sa necháva využívať na kampane progresívcov?

Ako predseda KDH som hneď na začiatku povedal dve veci. Akonáhle sa na protestoch bude objavovať propagácia nejakého prezidentského kandidáta, KDH odchádza z protestov. A len čo sa objaví nejaká iná, zástupná ideologická téma, KDH odchádza z takýchto protestov. To, že niekto z účastníkov verejných protestov, nie z radov lídrov, začal riešiť aj iné veci, to je osud davov a veľkých verejných akcií. Máme s tým skúsenosť aj z celonárodných pochodov za život. Aj tam sa občas objavili extrémisti a ich vlajky, ale len okrajovo. To teda určite neznamená, že pre prítomnosť nejakých malých skupín boli celé pochody za život zlé. Podobne to vyzerá aj na protestoch za spravodlivosť. Pre KDH je spravodlivosť zásadná téma a nič iné na protestoch neriešime. Je to spoločný zápas opozície, pretože panuje zhoda v otázke spravodlivosti. V iných otázkach máme rozdielne názory.

Problém nebol v KDH, ale v politike partnerov KDH. Nemyslíte si, že žiadate od PS nemožné, teda aby na akcie progresívcov nechodili progresívci a spolu s nimi ich politická, dúhová agenda?

Iste, od začiatku tu boli tendencie rozširovať protesty aj na iné témy, ale práve preto, že KDH je jeden z organizátorov, sme si presadili, aby sa témy zúžili na spravodlivosť. KDH si duplo a dohodli sme sa s partnermi, že iné témy protestov nepripustíme. Politickí lídri tieto dohody a principiálne požiadavky KDH dodržiavajú a platí to aj pre lídrov PS a SaS, ani oni na protestoch neotvárajú iné politické témy ako spoločne dohodnuté. Prioritou je bojovať proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a proti zmenám v trestnom práve, ktoré sú škodlivé, pretože ohrozujú bezpečnosť a majetok ľudí na Slovensku.

V tomto KDH a špeciálne Viliam Karas čiastočne uspeli, Smer pripustil ústupky pri zmenách v trestnom práve. Neuvažujete v KDH o politických rokovaniach so Smerom, ktoré by viedli k prijateľným kompromisom?

V KDH neuznávame politiku „čím horšie, tým lepšie“. Nám ide o to, aby spravodlivosť na Slovensku nebola ušliapaná a aby sa z Karasových pripomienok presadilo čo najviac. Budeme to presadzovať na pôde parlamentu a nevylučujem ani politické rokovania s koaličnými stranami, ale nechcem predbiehať. Dôležitá je práca na pôde národnej rady, tam sa rozhoduje. a urobíme všetko pre to, aby sme Karasove pripomienky presadili, pretože sú po odbornej stránke dobre pripravené.

Ďalší front, na ktorom sa tlačilo na Ficovu vládu, bol európsky parlament. Na rozdiel od legitímnych nástrojov, ako parlamentné obštrukcie a verejné protesty, rezolúcia europarlamentu pôsobila ako zasahovanie Bruselu do vnútorných záležitostí Slovenska. KDH sa k tomu postavilo celkom správne, aktivity s rezolúciou z Bruselu nepodporilo. Nakoniec však europoslanec za KDH Štefanec hlasoval za rezolúciu. Prečo?

Najskôr poznámka k princípu. Ja som zo zásady proti rezolúciám európskeho parlamentu a iniciatívnym správam proti ktorejkoľvek krajine. Rezolúcie prinášajú ideologizáciu a v konečnom dôsledku sa používajú ako plieskajúci bič proti krajine, ktorá má iné postoje ako Brusel. S takouto politikou nesúhlasím a povedal som to jasne aj na predsedníctve KDH. Predsedníctvo s tým súhlasilo a dalo odporúčanie členom, teda aj europoslancom za KDH, aby za takúto rezolúciu nezahlasovali. Miriam Lexmann hlasovala v zmysle uznesenia KDH. Poslanec Štefanec v zmysle uznesenia KDH nehlasoval. Budeme to riešiť vo vnútri strany.

Ako to budete riešiť a hlavne ako to vyriešite? Lebo europoslanec Štefanec má problémy tohto druhu dlhodobo, často hlasuje v rozpore s politikou a zásadami KDH.

Nechcem hovoriť o záveroch, tie ešte nie sú schválené. KDH bude mať radu aj ku schvaľovaniu kandidačnej listiny na europoslancov. Máme viac dobrých kandidátov a verím, že tá pätnástka bude taká, aby sme sa za nikoho nemuseli hanbiť a aby nedochádzalo k rozporom pri hlasovaniach.

Pri vašom rozhovore pre Štandard z mája 2023 mal Štefanec podobný problém, v rozpore s politikou KDH hlasoval za Istanbulský dohovor. Vraveli ste mi vtedy, že sa s ním porozprávate a budete to riešiť. Ako to dopadlo? Zjavne ste veľa nevyriešili, keďže problém s nadprácou Štefanca sa vracia a opakuje.

Pán Štefanec si často takpovediac ide svoje, ale myslím, že som vám už prezradil dosť, áno, bude sa to riešiť a budeme mať Radu KDH ku kandidačnej listine do eurovolieb.

Dá sa to chápať tak, že Štefanec už nebude kandidovať za KDH do európskeho parlamentu?

V žiadnom prípade nechcem predbiehať rozhodnutie rady, o tom nerozhodujem ja, ale rada. KDH je demokratická strana.

Pýtam sa preto, lebo ak by KDH po týchto skúsenostiach opäť nominovala Štefanca na kandidátku do eurovolieb, bolo by to absurdné. Štefanec má veľmi zlé meno medzi konzervatívnymi voličmi, opakovane hlasoval v rozpore s politikou KDH ako konzervatívnej strany a na mal by asi kandidovať za inú stranu, nie za KDH.

Proti mnohým rozhodnutiam a hlasovaniam pána Štefanca mám vážne výhrady. V tom je za mňa povedané všetko a nechcem predbiehať rozhodnutie zástupcov KDH, ktorí majú právomoc rozhodnúť o kandidátke strany do eurovolieb.

Rozprávali ste sa o prípadnej spolupráci pred eurovoľbami s politicky príbuznými stranami ako napríklad Kresťanská únia pani Záborskej?

Riešime to v rámci KDH, so žiadnou inou politickou stranou sa o príprave na voľby do Európskeho parlamentu nerozprávame.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami