Čoraz viac ľudí sa snaží obohatiť cez poistné podvody. Ich odhalením si poisťovne uchránili desiatky miliónov eur

Demolácia poškodeného domu v obci Baškovce Demolácia poškodeného domu v obci Baškovce. Viacerí Slováci sa chceli neprávom obohatiť na tejto prírodnej katastrofe. Foto: Roman Hanc/TASR

Zložitá finančná situácia či len jednoducho snaha vyhnúť sa zodpovednosti za škodu vedie mnohých Slovákov až do neprebádaných vôd podvodu. Potvrdzujú to štatistiky viacerých poisťovateľov, z ktorých ten najväčší na našom trhu zaznamenal za minulý rok až štvrtinový nárast pokusov o poistné podvody.

Rok 2023 priniesol podľa vedúcej oddelenia kontroly a špeciálnych činností Allianz – Slovenskej poisťovne Jaroslavy Kováčikovej tri zásadné čísla v súvislosti s pokusmi neoprávnene získať prostriedky zo strany klientov. „Oddeleniu sa podarilo uchrániť 14,2 milióna eur po preverení 3 710 prípadov. Oproti predchádzajúcemu roku tak ide o nárast poisťovacích podvodov o štvrtinu,“ vyčísľuje.

Pokusy o oklamanie poisťovne stúpli naprieč všetkými oblasťami, výnimkou bolo len povinné zmluvné poistenie. Nezaostávali snahy bežných občanov obohatiť sa prostredníctvom poistenia osôb, ale významne sa snažili aj podnikatelia v rámci takzvaného poistenia privátneho majetku. „Vysoký, až 36-percentný nárast pokusov o podvod sme odhalili aj v poistení privátneho majetku. Išlo o 795 prípadov,“ konštatuje Kováčiková s dôvetkom, že v životnom a úrazovom poistení riešili 1 332 prípadov, čo je o 32 percent viac ako v roku 2022.

Najvyššie celkové sumy odhalil Allianz v poistení priemyslu (4,2 milióna eur), v poistení podnikateľov (3,4 milióna eur), v PZP (2,2 milióna eur) a v poistení osôb (2,1 milióna eur).

Finančná inštitúcia si vedie aj regionálne štatistiky jednotlivých regiónov, v ktorých sa víťazom stal Žilinský kraj. Odhalili v ňom 487 pokusov za takmer 1,4 milióna eur. V okolí Nitry sa zase našli adepti, ktorí sa chceli priživiť na nedávnom zemetrasení, ktorého epicentrum bolo na východe Slovenska. „Pritom z fotografií prasklín na budove bolo zrejmé, že nemohli byť spôsobené zemetrasením, rástla v nich totiž náletová zeleň, nehovoriac o vzdialenosti od východného Slovenska,“ dopĺňa koordinátor špeciálnych činností Allianz – Slovenskej poisťovne Vojtech Kosík.

Druhú priečku si za vlaňajšok odnáša Bratislavský kraj, kde bolo pokusov o poistný podvod len o päť menej oproti víťazovi. Nasledovali Prešovský (468) a Nitriansky kraj (463). Ten sa zasa zapísal ako oblasť s najvyššou celkovou sumou podvodov za viac ako 3,3 milióny eur. Regióny Trnavy a Košíc obstáli najlepšie.

Snahám o oklamanie poisťovne vládnu trendy

Ľudia sa podľa skúseností najväčšej poisťovne rozhodli šetriť. Znamená to, že pri uzatváraní zmlúv často preferujú len poistný úplný základ. To, samozrejme, neskôr spôsobí, že riziko, s ktorým sa stretnú, nemajú kryté. A tak nastupuje kreativita. „Aj v minulom roku sa niektorí klienti snažili pri hlásení doslova prispôsobiť vznik poistnej udalosti svojej poistnej zmluve, napríklad snahou zmeniť príčinu vzniku škody alebo zatajiť niektoré skutočnosti,“ uvádza poisťovňa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami