Sedem miliónov práceschopných mužov v modernej Amerike nepracuje a ani nechce. Muži, ktorí nenávidia prácu

Pamätáte si na úplne prvú epizódu seriálu Simpsonovci? Homer ide s Marge a deťmi na vianočné nákupy, lenže zistí, že pán Burns mu tento rok nedal prémie, takže rodina zostala bez peňazí. Nebudú žiadne darčeky. Je z toho úplne zničený. Aby ich však nenechal v štichu, nájde si brigádu ako Santa... 

Homer Simpson. Reprofoto:YouTube Homer Simpson. Reprofoto:YouTube

Homer je síce truľo, ktorý pokazí všetko, na čo siahne, nie je vzorný otec ani manžel a má vždy hlboko do vrecka (dokonca sa ukáže, že aj santovská brigáda je tak mizerne platená, že si radšej staví na chrty), ale jedno mu nemôžeme uprieť: nech je akýkoľvek, stále vie, že sa musí postarať o svoju rodinu. A naozaj sa snaží. Nakoniec vždy prijme zodpovednosť a nejako to zvládne. To sa nedá povedať o miliónoch jeho práceschopných spoluobčanov z mäsa a kostí, ktorí sa rozhodli, že pracovať nebudú.

Štíhla, ale poučná kniha politického ekonóma a demografa Nicholasa Eberstadta Muži bez práce vyšla prvýkrát v roku 2016 a minulý rok sa dočkala „postpandemickej“ reedície. Autor v nej pomocou rozsiahlej analýzy údajov mapuje to, čo nazýva kolapsom práce v modernej Amerike, alebo skôr skrytou katastrofou. Všíma si totiž paradox: optimistické správy o rekordne nízkej nezamestnanosti a vytváraní státisícov nových pracovných miest každý mesiac úplne ignorujú sedem miliónov práceschopných mužov vo veku od 25 do 54 rokov, ktorí nepracujú a pracovať nechcú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami