Daňovú licenciu za tento rok zaplatia aj právnické osoby v strate či na nule. Dá sa jej vyhnúť?

Kamenický Ladislav Kamenický informuje o konsolidácii verejných financií, ktorej súčasťou bolo zavedenie extra dane pre banky. Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasťou konsolidačného balíčka, ktorý vlani v decembri prijala vlády, sa stalo aj ďalšie opatrenie, pre ktoré si podnikatelia obchodných spoločností siahnu hlbšie do vrecka. Od 1. januára 2024 sa totiž na scéne opäť objavuje takzvaná daňová licencia.

Táto, inak nazývaná aj minimálna daň pre právnické osoby, sa vracia po niekoľkých rokoch. Naposledy ju bolo povinné zaplatiť v roku 2018, a to za zdaňovacie obdobie predchádzajúceho roka. Rovnako to bude platiť aj v súčasnosti – novela zákona o dani z príjmov síce nadobudla účinnosť prvým januárovým dňom, prvýkrát ju však právnické osoby zaplatia v roku 2025.

Pod pojmom daňová licencia sa skrýva minimálna daň, ktorú bude musieť daňovník zaplatiť, a to bez ohľadu na to, či v predchádzajúcom roku dosiahol zisk alebo stratu. Štát tým sleduje určitý prílev prostriedkov do štátneho rozpočtu. Odhaduje sa, že opätovné zavedenie tejto povinnosti sa bude odhadom týkať približne 200-tisíc firiem s predpokladanými dodatočnými príjmami zhruba vo výške 120 miliónov eur.

Kto musí platiť minimálnu daň?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami