Naozaj nečakaný spojenec v boji proti klimatickej kríze

V posledných rokoch bitcoin vo veľkej miere kritizovali za jeho údajný vplyv na životné prostredie, pričom kritici ho odsudzovali za údajne nadmernú spotrebu energie. Viaceré nedávne štúdie a kľúčové zistenia renomovaných inštitúcií naznačujú, že túto kryptomenu možne obviňovali neprávom a v skutočnosti by mohla zohrávať významnú úlohu pri podpore postupov šetrných k životnému prostrediu.

pexels-pixabay-414805 Ilustračné foto: Pexels.som

Napríklad z prelomovej štúdie, ktorú uskutočnila Cornellova univerzita, vyplýva, že ťažba bitcoinov by mohla urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje energie. Štúdia naznačuje, že ťažba kryptomeny by mohla slúžiť ako prostriedok na využitie prebytočnej energie z obnoviteľných zdrojov z plánovaných zariadení pred ich začlenením do siete. To by mohlo byť obzvlášť výhodné pre štáty, ako je Texas, kde by 32 plánovaných zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov mohlo pomocou ťažby bitcoinov počas predkomerčnej prevádzky vygenerovať celkový zisk 47 miliónov dolárov.

Tento argument podporuje aj ďalšia štúdia s názvom Bitcoin’s Carbon Footprint Revisited. Uvádza sa v nej, že ťažba bitcoinov by mohla aktívne podporiť dekarbonizáciu siete. Výskum naznačuje potenciálnu úlohu ťažby kryptomeny pri podpore využívania obnoviteľných zdrojov energie a dekarbonizácie, ale vyzýva na potrebné úpravy súčasných postupov ťažby, aby sa tento potenciál plne využil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.