Na produkciu zelenej energie treba miliardy ton minerálov. Ich ťažba nevonia aktivistom, ale ani investorom

Ekologicky motivované protesty proti rôznym typom baní nie sú v západne orientovaných štátoch zriedkavé. Ťažba nerastných surovín pre neistotu i prísnu reguláciu odradzuje investorov. Prechod na obnoviteľné zdroje energie preto môže byť náročnejší, než sa zdá.

klimatickí aktivisti protestovali proti ažbe hnedého uhlia Aktivisti proti klimatickej zmene protestovali proti ťažbe hnedého uhlia v bani Garzweiler. Ilustračná foto: TASR/DPA

Zatvorenie gigantickej bane na meď v Paname, ktoré zapríčinil tvrdý nátlak ekologických aktivistov, nie je jedinou udalosťou za posledné roky, keď bola ťažba nerastných surovín na rôznych miestach sveta ohrozená či dokonca ukončená.

Pripojiť možno protesty proti objavovaniu ložísk lítia v Srbsku, výzvy na ukončenie ťažobných projektov v Portugalsku, zamietnutie projektu novej bane na železnú rudu v Čile či hlasné odmietanie ťažby rovnakej suroviny v švédskom Laponsku Gretou Thunbergovou a aktivistami z Fridays for Future.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.