Slovensko nie je skládková veľmoc, podľa EÚ sme premiantom v recyklovaní odpadu. Prečo potrebujeme spaľovne?

Svit: Pod Tatrami vyrobili prototyp termo-chemickej recyklaènej linky Ilustračné foto: Adriána Hudecová/TASR

Slovensko je skládková veľmoc a skládkovanie je najprimitívnejší spôsob spracovania odpadov, povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba. Porovnanie s ostatnými krajinami EÚ z roku 2020 však ukazuje, že šéf rezortu prezentuje situáciu neprimerane pesimisticky. Napriek tomu potrebujeme aj spaľovne.

Na Slovensku vyprodukujeme približne 2,6 milióna ton odpadu ročne a veľká časť z neho skutočne končí na skládkach. Tých máme podľa údajov z predminulého roku 82. Z hľadiska ekológie ide o najhorší spôsobom spracovania odpadu.

Slovensko podľa Eurostatu vyviezlo v roku 2020 na skládky 552 kilogramov odpadu na obyvateľa, čím sa v rámci 35 európskych krajín s dostupnými údajmi umiestnilo až na 22. priečke. Ukazuje sa, že najviac skládkujú krajiny ako Fínsko, Bulharsko a Srbsko a najmenej Holandsko, Slovinsko a Dánsko.

V spomínanom roku sme, naopak, dosiahli vysoké hodnotenie v rebríčku recyklovania, v ktorom sa naša krajina umiestnila v rámci starého kontinentu na štvrtej priečke. Lepšie na tom bolo len Taliansko, Belgicko a Litva. V priemere sa v EÚ recykluje približne 40 percent odpadu, na Slovensku to je až 64 percent.

Treba k tomu dodať aj fakt, že od roku 2006 množstvo skládkovaného odpadu v prevažnej väčšine európskych krajinách vrátane Slovenska klesajúci trend.

Prečo potrebuje Slovensko odpad spaľovať?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami