Začína sa stretnutie premiérov v Paríži. Fiala a Tusk pripúšťajú, že po Ficových vyjadreniach je V4 prežitkom

Zelensky Meets With Macron And Scholz - Paris Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron a Olaf Scholz. Foto: Profimedia.sk

Približne dvadsať európskych lídrov sa má na pozvanie prezidenta Emmanuela Macrona stretnúť v Paríži na pracovnom stretnutí. Témou má byť podpora Ukrajiny, respektíve únava z podpory Ukrajiny.

SLEDUJEME ONLINE

16:35 ČR sa určite nechystá vysielať žiadnych vojakov na Ukrajinu

„Rovnako sa ČR, a určite nie moja vláda, žiadnym spôsobom nechystá zaviesť povinnú vojenskú službu alebo niečo podobné,“ zdôraznil český premiér Petr Fiala.

Nevyvrátil ani nepotvrdil, či o vyslaní vojakov uvažujú iné členské štáty EÚ. „Nebudem vopred komentovať všetky nápady, ktoré na samite zaznejú. Preto sa schádzame, aby sme hľadali to správne riešenie,“ dodal.

S ostatnými politikmi budú podľa jeho slov hovoriť najmä o tom, ako v Európe zvýšiť výrobné kapacity obranného priemyslu a ako dovtedy akútne pomôcť Ukrajine.

Petr Fiala. Foto: Facebook/ P. Fiala

16:10 Fiala: Stretávať sa s premiérmi SR a Maďarska ma príliš neteší, ale dialóg treba

Po utorkovom samite Vyšehradskej štvorky (V4) sa podľa českého premiéra Petra Fialu ukáže, či má tento formát ešte zmysel, alebo je už prežitkom.

Dodal, že stretávať sa s lídrami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ho príliš neteší, ale podľa jeho slov neexistuje iná alternatíva. Vyhlásil to v pondelok pred odletom na konferenciu v Paríži o pomoci Ukrajine.

„Áno, najjednoduchšie by bolo nerozprávať sa, ale potom by sa nám tiež mohlo stať, že by všetka úniová pomoc bola zablokovaná, a to si nemyslím, že je správna cesta,“ načrtol možnosti český premiér.

Na utorkovom samite budú podľa Fialu hovoriť napríklad o konkurencieschopnosti, boji s nelegálnou migráciou či energetike. Dodal, že sa na ňom „nepochybne prejaví“ aj to, ako sa slovenský premiér Robert Fico nedávno vyjadroval o vojne na Ukrajine.

16:20 Samit v Prahe odhalí, či má V4 zmysel, vyhlásil Tusk

Poľský premiér Donald Tusk zhodnotí, či má Vyšehradská štvorka (V4) stále zmysel až po utorkovom samite krajín V4 v Českej republike. Zároveň uviedol, že s údivom počúval nedávny príhovor slovenského premiéra Roberta Fica o Ukrajine.

Tusk uviedol, že preverí okrem iného aj úlohu V4 v rámci Európskej únie. V4 sa pritom podľa neho podarilo v rámci EÚ veľa dosiahnuť, keď všetci jej predstavitelia boli „silnými podporovateľmi posilňovania Západu a demokratov“. Poukázal však na to, že v súčasnosti sa zdá, že krajiny V4 myslia v oblasti bezpečnosti predovšetkým na vlastné záujmy.

„Je to akýsi paradox, že dnes z Budapešti a Bratislavy prichádzajú tak nejednoznačné signály, čo sa týka (prezidenta Vladimira) Putina a Ruska,“ dodal Tusk.

Donald Tusk. Foto: TASR/AP

14:25 Černochová reaguje na Fica: O plánoch vyslať na Ukrajinu vojakov som nepočula

Česká ministerka obrany Jana Černochová nepočula o tom, že by niektoré členské krajiny NATO a EÚ chceli na Ukrajinu posielať svojich vojakov.

„Nič také som zatiaľ nečítala, nepočula. Počkám, s čím príde pán premiér (Petr Fiala) a s čím nás ako ministrov a Bezpečnostnú radu štátu oboznámi, a podľa toho budeme o týchto záležitostiach ďalej diskutovať,“ povedala šéfka českého rezortu obrany.

Na konferencii v Paríži budú lídri podľa nej určite diskutovať o ďalších formách pomoci Ukrajine. Ako príklad uviedla odmínovaciu koalíciu či zapojenie sa do projektu financovania munície, ktorú ČR po svete zháňa.

Ja som nečítala poznámky, ktoré čítal pán premiér Fico. Ja len chcem, aby sa konečne európske krajiny dohodli na naozaj silnej podpore Ukrajiny. A pokiaľ tá silná podpora Ukrajiny bude v tom zmysle, že budeme ako krajiny viac participovať na bezpečnostných opatreniach, rozhodne nebudem proti,“ dodala ministerka.

15:20 Moje názory na Ukrajinu sú opačné ako Ficove, chcem mu to povedať do očí, povedal Fiala

„Všetci si želáme mier, ale k mieru je jediná cesta. Že zabránime agresorovi, aby naplnil svoje ciele, a nebudeme ustupovať nespravodlivosti, agresívnej vojne, zlu a pomôžeme nespravodlivo napadnutým. Pomôžeme im brániť sa. K mieru nikdy neviedlo to, že zložíme zbrane, schováme sa a ustúpime agresorovi,“ povedal český premiér Petr Fiala a dodal, že práve ČR a SR majú skúsenosti s tým, čo znamená, keď sa ustupuje agresívnym režimom. Mier sa tým podľa neho dosiahnuť nedá.

„Nemôžem prijať ani tie naratívy, ktoré ukazujú na to, že snáď tými, ktorí konflikt rozdúchavajú, sú Ukrajinci či vari západné krajiny,“ rozhorčil sa Fiala. Je podľa neho jasné, že vinníkom je Rusko.

Jasný signál Putinovi

„Chceme Putinovi poslať veľmi jasný odkaz, že na Ukrajine nevyhrá,“ povedal prezidentov poradca novinárom na brífingu. „Naším cieľom je rozdrviť túto myšlienku, ktorou nás chce presvedčiť, že by nejakým spôsobom vyhral,“ citovala ho agentúra Reuters.

„Dva roky po začiatku nepriateľských akcií proti Ukrajine účastníci opätovne potvrdia svoje odhodlanie poraziť ruskú agresiu na Ukrajine. Táto konferencia bude príležitosťou zdieľať pozorovanie situácie na mieste, hlbokú destabilizáciu spôsobenú Ruskom a jeho obnovenú agresiu voči Ukrajine a Európe,“ uviedol Didier Rogasik z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Stretnutie by vedúcim predstaviteľom malo umožniť preskúmať dostupné prostriedky na rýchlejšiu a účinnejšiu reakciu na potreby Ukrajiny a jej obyvateľstva.

Na konferencii sa majú zúčastniť nemecký kancelár Olaf Scholz, britský minister zahraničných vecí David Cameron, španielsky premiér Pedro Sánchez, holandský premiér Mark Rutte, ako aj lídri krajín Škandinávie a Pobaltia. USA bude reprezentovať Jim O’Brien, námestník ministra zahraničia pre európske a euroázijské záležitosti, zúčastní sa aj kanadský minister obrany Bill Blair.

Skaza a ponurosť

Predstavitelia Elyzejského paláca uviedli, že Mníchovská bezpečnostná konferencia zo začiatku februára bola „plná skazy a ponurosti“. Prezident Macron to chce rozptýliť práve organizovaním nového stretnutia.

„Nie sme ani pochmúrni, ani skleslí,“ povedal francúzsky prezidentský poradca. „Chceme, aby to Rusko pochopilo. Rusko bude musieť počítať s nami všetkými, že chceme ukončiť túto vojnu a obnoviť práva Ukrajiny.“

Pracovné stretnutie lídrov podľa poradcu nemá byť príležitosťou na oznámenie nových dodávok zbraní Kyjevu, ale skôr na brainstorming spôsobov, ako byť efektívnejší „na mieste“, a tiež na zlepšenie koordinácie medzi Ukrajinou a západnými spojencami.

Fico: Z agendy stretnutia mi behá mráz po chrbte

Práve na tento „brainstorming“ reagoval v nedeľu slovenský premiér Robert Fico. Narýchlo zvolanú konferenciu vo videu označil za „bojovú poradu“. V rozpore s oficiálnym vyjadrením Elyzejského paláca – o dvadsiatich lídroch spomedzi krajín NATO – však tvrdil, že na schôdzke sa majú zúčastniť „všetky členské štáty EÚ aj zástupcovia členov NATO, ktorí nie sú súčasťou EÚ“.

„Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte,“ vyhlásil premiér. Na pondelok preto zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR, mimoriadne zasadnutie vlády, ako aj rokovanie koaličnej rady.

Premiér naznačil, že jednou z tém môže byť vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu. Vyjadril obavy, že predstavitelia Aliancie chcú navrhnúť niečo, čo by znamenalo „totálnu eskaláciu napätia“ na Ukrajine a „ďalšiu bezhraničnú finančnú a vojenskú pomoc“ pre Kyjev.

(sab, sita)


Ďalšie články