Rusi sa v deň výročia vojny zmocňujú Robotyne. Ukrajinci za kľúčovú obec položili v protiofenzíve tisíce životov

Zelenskyj navštívil ukrajinskú obec Robotyne na južnom fronte Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) navštívil vojakov v ukrajinskej obci Robotyne na južnom fronte v Záporožskej oblasti v nedeľu 4. februára 2024. Foto: TASR/AP

Ruská armáda sa podľa všetkého znovu zmocňuje strategickej obce Robotyne, v boji o ktorú vlani zomreli tisícky ukrajinských vojakov. Zhodujú sa na tom západní aj ruskí vojenskí pozorovatelia.

„Ruské invázne sily znovu dobyli väčšinu Robotyne v Záporožskej oblasti,“ napísal v sobotu večer vojnový reportér nemeckého denníka Bild Julian Röpcke. Svoje tvrdenia oprel o analýzu záberov terénu.

Súhlasí s ním aj ruský analytický think tank Rybar. „Ruským jednotkám sa popoludní pod krytím obrnených vozidiel podarilo prelomiť obrannú líniu v centre Robotyne a dobyť ruiny školy,“ napísal.

Podľa kanála Military Summary na sociálnej sieti X ruská armáda dobyla približne 50 percent osady. V súčasnosti sa vraj uskutočňujú boje o pozície a opevnenia ukrajinských ozbrojených síl.

Rešpektovaný kanál OSINTdefender v tejto súvislosti tvrdí, že „ukrajinskí obrancovia sa údajne stiahli z väčšiny mesta, ako aj z niekoľkých obcí na východe, aby zabezpečili opevnenú obrannú líniu na severe proti neutíchajúcim útokom ruských ozbrojených síl“.

Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj tento týždeň v pondelok uviedol, že Rusko podniká viacero útokov v blízkosti tejto ukrajinskej obce, jedného z mála miest, kde sa Ukrajine počas minuloročnej protiofenzívy podarilo získať späť územie.

Ukrajina oznámila dobytie obce v rámci protiofenzívy koncom augusta 2023. Prerážanie frontu v tejto oblasti stálo Ukrajincov tisícky životov a množstvo techniky, či už domácej alebo tej západnej.

Robotyne leží asi desať kilometrov južne od mesta Orechov. Dobytie obce, ktorá sama osebe hodnotu nemá, malo podľa pôvodných zámerov Ukrajincom otvoriť cestu smerom k Tokmaku, významnému logistickému uzlu, ktorého obsadenie by uľahčilo postup ukrajinských síl k pobrežiu Azovského mora, čo by pre ruské sily znamenalo problém.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojakov v tejto dedine začiatkom februára. „Záporožská oblasť. Robotyne. Umiestnenie 65. mechanizovanej brigády. Rozprával som sa s obrancami, poďakoval som a odovzdal som im štátne vyznamenania,“ uviedol následne na sociálnej sieti.

Správy o znovudobytí Robotyne Moskvou prichádzajú presne v druhé výročie začiatku vojny, ktoré si dnes ukrajinskí a svetoví lídri pripomenuli v Kyjeve, a tiež krátko po tom, ako Ukrajinci prišli o strategické mesto Avdijivka v Doneckej oblasti.


Ďalšie články