Žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, hovorí Fico. Opozícia vidí strašenie

Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hovoríme nie prípadnej účasti slovenských vojakov na Ukrajine. Pomoc bude len civilná, nesmrtiaca s výnimkou komerčných vojenských kontraktov. Po rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR to povedal premiér Robert Fico len niekoľko hodín pred pondelkovým večerným samitom členských krajín EÚ a niektorých ďalších štátov NATO.

Približne dvadsať európskych lídrov sa na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona stretne v Paríži na pracovnom stretnutí. Témou je preskúmanie dostupných prostriedkov na rýchlejšiu a účinnejšiu pomoc Ukrajine.

Z téz, o ktorých sa má podľa premiéra rokovať, vyplýva, že viaceré členské štáty Únie a NATO uvažujú na dvojstrannej báze poslať na územie Ukrajiny svojich vojakov. „Kam to má celé smerovať?,“ spýtal sa premiér. Nevie si predstaviť, že na území Ukrajiny budú vojaci členských krajín NATO. „Sme mimoriadne nervózni z tohto vývoja, lebo budú ďalší mŕtvi,“ vyhlásil.

Z radov opozície počuť hlasy, že Fico „straší a zavádza“. Vyjadrili sa tak Progresívne Slovensko (PS) i SaS. Ficom politikom opozície odkázal, že ak to myslia vážne, tak si majú zobrať samopaly na plecia a nech idú na Ukrajinu. „Nech sa páči, choďte. Ja to odmietam,“ poznamenal.

Prípadné vyslanie vojakov by musel na návrh vlády odsúhlasiť slovenský parlament.

Jednotná koalícia

Na samite sa Fico pokúsi otvoriť tému mierového plánu pre Ukrajinu. „Nič také neexistuje, všetci chcú len pokračovanie zabíjania,“ poznamenal a dodal, že takú politiku podporovať nebude.

S postojom Fica (Smer) odmietnuť prípadnú vojenskú prítomnosť na východ od slovenských hraníc súhlasia aj lídri zvyšných koaličných strán Hlasu Peter Pellegrini a SNS Andrej Danko. Aj oni sa zúčastnili na rokovaní vlády. Ešte predtým rokovala Bezpečnostná rada SR.

Podľa Pellegriniho sa bude v Paríži rokovať o tom, či jednotlivé štáty môžu na Ukrajinu poslať „so svojimi vojenskými technológiami aj svojich vojakov“. Nie však na základe mandátu NATO, ale na základe bilaterálnych zmlúv medzi jednotlivými štátmi a ukrajinskou vládou.

Pellegrini rovnako ako Fico hovorí, že to povedie k ďalšej eskalácii napätia. Chýba mu aj zmienka o začatí mierových rokovaní v dokumente, ktorý dostal premiér ako pozvánku na samit. Danko verí, že „premiér má podporu väčšiny tohto národa“.

Ponuka tréningu pri odmínovaní

Premiér uviedol, že nie je možné zabrániť individuálnym členom EÚ alebo NATO, aby uzatvorili dohody o priamej vojenskej účasti na Ukrajine. Neočakáva však, že sa tým vytvorí tlak na ruského prezidenta Vladimíra Putina a tak dôjde k nejakým ruským ústupkom. „Naopak, také rozhodnutie bude viesť k obrovskej eskalácii napätia,“ mienil Fico. Podľa neho „zo Španielska vyzerá konflikt na Ukrajine inak, ako zo Slovenska“.

Ďalšia slovenská pomoc sa má udiať civilnými prostriedkami. Iná vec sú podľa Fica komerčné vojenské kontrakty, čo robia aj ostatné krajiny. Ako príklad spomenul pomoc s tréningom pri odmínovaní pod vodou. Takýto výcvik Ukrajincov by sa však uskutočnil na území Slovenska.

PS považuje vyjadrenia Fica za marketing

Predseda PS Michal Šimečka označil vyjadrenia Fica za marketingovú operáciu. Podľa neho sa Fico snaží odvrátiť pozornosť strašením, že Slovensko sa zatiahne do vojny a že slovenskí vojaci budú musieť bojovať na Ukrajine.

„Nikdy to nebolo, nie je a nebude v hre. Robert Fico to dobre vie,“ povedal Šimečka. Zdôraznil, že premiér je pod tlakom opozície aj vďaka odbornej kritike „promafiánskeho balíčka“ novely Trestného zákona.

Civilizovaný západný svet má podľa šéfa PS naďalej pomáhať Ukrajine ekonomicky, finančne, politicky a aj materiálne. Dodal, že neexistuje plán vyslať jednotky NATO alebo EÚ na Ukrajinu, do ktorého by bolo Slovensko nútené.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti vyhlásila, že premiér klame a straší ľudí. „Vymyslel si, že naši muži pôjdu bojovať na Ukrajinu, čo je odporná konšpirácia a hoax,“ dodala.


Ďalšie články