Slovensko nesmie byť vtiahnuté do vojny

Arbeitsbesuch des Präsidenten der Ukraine in Berlin - The President of Ukraine on a working visit to Berlin - Arbeitsbes Prezident Zelenskyj. Foto: Profimedia/ IMAGO

Ak bude v blízkej alebo vzdialenejšej budúcnosti hroziť, že Slovensko bude priamo vtiahnuté do veľkej vojny, potom bude prvoradou úlohou slovenských politikov tomu zabrániť a Slovensko pred vojnou ochrániť.

Predseda vlády Robert Fico včera zverejnil video so svojím prejavom, ktorý mal nádych dramatickosti. Dozvedeli sme sa, že lídri krajín EÚ a NATO sa majú na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v pondelok stretnúť v Paríži a riešiť tému vojny na Ukrajine.

Fico sa obáva, že návrhy, ktoré budú v Paríži predložené, spôsobia eskaláciu napätia. Prisľúbil, že urobí všetko preto, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine. To sú veľmi vážne slová.

Znamenajú Ficove náznaky, že na programe môžu byť aj návrhy na dramatický zvrat v doterajšom postupe Západu, ktorým by mohlo byť priame vyslanie vojakov krajín NATO na územie Ukrajiny, zrejme jej západnej časti?

Môžeme mať nádej, že to nebude tak horúce a až také dramatické návrhy v Paríži nepadnú. Ale istotu nemáme. Stretnutie bolo zvolané v podstate zo dňa na deň. Nebude to kvôli nedôležitým veciam. A postavenie Ukrajiny vo vojne s Ruskom nevyzerá ružovo.

Návrhy na vstup NATO na západnú Ukrajinu sa už v minulosti objavili

Návrhy na vstup krajín NATO na západ Ukrajiny sa už objavovali minulý rok, len o tom nehovorili tí najdôležitejší politici.

V júni 2023 načrtol takú možnosť bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Hovoril o takzvanej „koalícii ochotných“, ktorú by mohlo tvoriť Poľsko a pobaltské krajiny. Rasmussen síce o týchto veciach už dávno nerozhoduje, ale možno sa jednalo o vypustenie prieskumného balónika zo strany dôležitejších hráčov.

Je zrejmé, že vstup vojakov krajín NATO by nás všetkých priblížil k tretej svetovej vojne. Beztak sa k nej krôčik za krôčikom stále približujeme a toto by bol poriadny ďalší krok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami