Macron na parížskom samite: Rusko nemôže a nesmie vyhrať túto vojnu. Scholz a Fico odmietajú zapojenie do vojny

France Ukraine Conference Prezident Macron s kancelárom Scholzom a poľským prezidentom Dudom na samite v Paríži. Foto: Profimedia.sk

Na mimoriadnom samite v Elyzejskom paláci v Paríži sa účastní 25 premiérov a hláv štátov, respektíve vysokých zástupcov vlád. Ide najmä o európske štáty.

Samit zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ho otvoril príhovorom, kde okrem iného povedal: „Nachádzame sa v momente, ktorý si vyžaduje nový začiatok od nás všetkých.“ Tento začiatok podľa francúzskeho prezidenta „zahŕňa rázne rozhodnutia“, treba „urobiť viac“ v podpore Ukrajiny.

K organizovaniu samitu a pokusu o nový prístup k Ukrajine ho neviedli len obavy, že Ukrajina nedokáže úspešne čeliť Rusku, ako sa ukázalo pri druhom výročí začiatku vojny, ale aj zlý stav európskych dodávok munície či vojenského materiálu, keď sa podľa zdrojov z Ukrajiny plnia sľuby len na 30 až 50 percent. To je – ak neschváli americký Kongres nový balíček pomoci – kritická situácia pre Ukrajinu.

Macron tiež spomenul náhlu smrť Alexeja Navaľného: „Najmä v posledných mesiacoch sme svedkami toho, že Rusko pritvrdzuje (…), čo sa bohužiaľ kruto ilustrovalo smrťou Alexeja Navaľného.“

Podľa francúzskeho prezidenta je dnes „v stávke bezpečnosť nás všetkých“. Vývoj vidí skepticky: „Situácia na ukrajinskom fronte je čoraz ťažšia, navyše vieme, že Rusko pripravuje nové útoky, najmä aby omráčilo ukrajinskú verejnú mienku.“

Najočakávanejšou témou samitu je diskusia o možnom vyslaní vojakov niektorých štátov na Ukrajinu. Podľa zdrojov Štandardu je niekoľko európskych štátov NATO pripravených vyslať na Ukrajinu vojenské kontingenty, oficiálne s cieľom školiť a trénovať ukrajinských vojakov. K tomu však dochádza už v súčasnosti, na území štátov NATO, skutočný cieľ by bol preto zrejme iný.

Proti tomuto nevystúpil pred odchodom na samit len slovenský premiér Robert Fico, ale istý signál vysiela aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ten odmieta dodať Ukrajine riadené rakety Taurus, a zároveň povedal, že sa obáva zavlečenia Nemecka do vojny s Ruskom. „Som prekvapený, že niektorí ľudia sa ani nezamýšľajú nad tým, či to, čo robíme, nemôže viesť k účasti vo vojne,“ povedal pred samitom Olaf Scholz.

„Nemecko je najväčším vojenským dodávateľom pre Ukrajinu v Európe a aj to tak ostane. Jedno je však isté: nebudeme sa priamo ani nepriamo podieľať na vojne. Týmito dvoma princípmi riadim všetky moje rozhodnutia,“ povedal Olaf Scholz.

Účastníkom samitu sa cez videonahrávku prihovoril aj ukrajinský prezident Zelenskyj. Poďakoval sa za pomoc, verí, že spoločne zachránia mnohé životy a svoj prejav zakončil slovami: „Ukrajinci vedia byť vďační.“

Prejav si možno vypočuť tu:

Tlačová konferencia francúzskeho prezidenta by sa mala konať po spoločnej večeri o 21:30 večer.

Francúzske médiá pripomínajú aj Zelenského výroky po stretnutí s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom v Kyjeve. Zelenskyj povedal: „Z milióna nábojov, ktoré nám Európska únia sľúbila, nebolo doručených nie že 50 percent, ale bohužiaľ iba 30 percent.“

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v nedeľu k tejto téme vyhlásil, že až polovica západných zbraní sľúbených Kyjevu bola dodaná neskoro. „Práve teraz sa záväzok nerovná splneniu, 50 percent záväzkov nie je splnených včas,“ povedal. Vinou týchto oneskorení „strácame ľudí, strácame územia“, tvrdí ukrajinský minister.

Francúzske médiá tieto výroky priamo spájajú s iniciatívou Emmanuela Macrona.

Témou samitu je nepriamo aj Zelenského rozhovor pre americkú televíziu CNN, kde ostro kritizoval Donalda Trumpa, ktorý sa po primárkach v Južnej Karolíne takmer isto stane republikánskym kandidátom na prezidenta: „Nechápem, ako môže byť Donald Trump na Putinovej strane. Je to neskutočné,“ povedal Zelenskyj v rozhovore, ktorý sa bude vysielať v pondelok večer na CNN. Zelenskyj zašiel ešte ďalej, keď Trumpov postoj nazval snahou „brániť Rusko“, čo podľa neho znamená ísť „proti Američanom“.

Až doteraz sa Zelenskyj na adresu Trumpa nevyjadroval alebo vyjadroval len zdržanlivo. Teraz povedal: „Nemyslím si, že Donald Trump pozná Putina. Viem, že sa s ním stretol (…), ale nikdy s ním nebojoval.“ Neskôr dodal, že Putin sa „nikdy nezastaví“.

(fed)


Ďalšie články