Putin pohrozil Západu: Ak na nás vyšlete vojakov, dopadnete ešte tragickejšie ako v minulosti

Väčšina obyvateľov Ruska podporuje špeciálnu vojenskú operáciu ruských síl na Ukrajine. Na úvod svojho prejavu o stave krajiny to pred poslancami oboch komôr ruského parlamentu a ďalšími pozvanými hosťami uviedol šéf Kremľa Vladimir Putin.

Vystúpenie Putina vo Federálnom zhromaždení Vladimir Putin, Foto: TASR/AP

„Keď krajina bráni svoju suverenitu a bezpečnosť, chráni životy krajanov v Donbase a Novorusku (názov pre konfederáciu dvoch samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny), rozhodujúca úloha v tomto spravodlivom boji patrí ruským občanom, jednote, oddanosti svojej rodnej krajine a zodpovednosti za jej osud,“ povedal Putin.

Šéf Kremľa vyzval na minútu ticha na pamiatku tých, ktorí zahynuli pri invázii, označovanej ruskou propagandou za špeciálnu vojenskú operáciu. „Vojnu v Donbase sme nezačali, ale urobíme všetko pre to, aby sme ju ukončili,“ zdôraznil Putin.

Varovania prezidenta

Ruská armáda podľa neho získala počas invázie veľké skúsenosti. Vyrástla celá plejáda veliteľov, ktorí kompetentne vykonávajú svoje povinnosti, tvrdil. Putin ďalej varoval pred „tragickými“ dôsledkami prípadného vyslania vojakov NATO na Ukrajinu.

„Začalo sa hovoriť o možnosti vyslania vojenských kontingentov NATO na Ukrajinu. Vieme, aký bol osud tých, ktorí kedysi poslali svojich vojakov na územie našej krajiny. Teraz budú dôsledky pre prípadných interventov oveľa tragickejšie,“ vyhlásil Putin.

BBC poznamenala, že pravdepodobne na mysli vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý tento týždeň po stretnutí európskych lídrov v Paríži oznámil nové kroky na podporu Ukrajiny a povedal, že v záujme dosiahnutia víťazstva nad Ruskom vo vojne nie je vylúčený žiaden scenár, ani vyslanie západných pozemných síl.

Putin v tejto súvislosti upozornil na potenciál ruskej armády. „Mali by konečne pochopiť, že máme aj zbrane, ktoré dokážu zasiahnuť ciele na ich území.“

Ruský prezident v prejave obvinil Západ, že vytvára riziko jadrového konfliktu: „Všetko, s čím Západ prichádza, aby vystrašil svet, vytvára skutočnú hrozbu konfliktu s použitím jadrových zbraní, čo znamená zánik civilizácie,“ konštatoval.

Rusko nechce zaútočiť na Západ, tvrdí Putin

Kroky Spojených štátov a ich spojencov viedli podľa Putina k demontáži bezpečnostného systému v Európe, preto treba pracovať na novom systéme bezpečnosti pre Euráziu. „Bez suverénneho, silného Ruska nie je možný trvalý svetový poriadok,“ povedal Putin.

Za nezmysel označil Putin tvrdenia, že Rusko chce zaútočiť na Západ. Moskva sa naopak sústredí na posilnenie svojej vlastnej bezpečnosti a posilní svoje západné hranice kvôli hrozbe, ktorú predstavuje rozšírenie NATO.

Pripomenul aj desiate výročie anexie ukrajinského polostrova Krym počas „Ruskej jari“. Zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v budovaní demokratických inštitúcií a nikomu nedovolí zasahovať do svojich vnútorných záležitostí.

Išlo o Putinov 19. prejav o stave krajiny, v ktorom hovoril aj o spoločenských a ekonomických témach. Vo vlaňajšom prejave oznámil pozastavenie účasti Ruska na zmluve o jadrovom odzbrojení New START. V roku 2022, keď ruské jednotky vpadli na Ukrajinu, prejav vynechal.

(TASR, bbc, ruské štátne médiá)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac