Ak dáme bokom Slovan, takú vyrovnanú základnú časť ligy sme tu ešte nemali

ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava) a Kelvin Ofori (Spartak Trnava) v zápase záverečného kola základnej časti Niké ligy vo futbale. Foto: Pavol Zachar/TASR

Najvyššia slovenská futbalová súťaž má za sebou základnú časť. Dvadsaťdva kôl tejto sezóny napísalo dramatický príbeh, ktorý spoznal rozuzlenie až v samotnom závere. Napriek bezprecedentnej dominancii Slovana Bratislava sa o účasť v nadstavbovej skupine o titul bojovalo doslova do posledných sekúnd a každý gól významne miešal kartami. Potvrdilo sa, že delenie súťaže na dve polovice má svoj zmysel a tento model dokáže byť divácky atraktívny.

Slovan Bratislava naďalej ukazuje, že na Slovensku momentálne nemá konkurenciu. Dokázal to prvenstvom v základnej časti, ktoré dosiahol netradične suverénnym spôsobom. Klub z hlavného mesta má na čele súťaže pred druhou Žilinou priepastný šestnásťbodový náskok a predstava, že by si nechal vyfúknuť majstrovský titul je utopická.

Na túto skutočnosť sa dá pozerať v dvoch rovinách.

Jedna je, že Slovan hrá v lige zatiaľ prakticky bez akýchkoľvek výpadkov, azda s výnimkou trochu slabšieho vstupu do sezóny. Belasí vyhrali osemnásť zápasov, pridali k tomu tri nerozhodné výsledky a jedinú prehru. Na rozdiel od vlaňajška sa aj po náročných európskych stretnutiach dokázali aj na domácej scéne vždy skoncentrovať a kumulovať body.

Na druhej strane všetci prenasledovatelia Slovana tento rok priskoro odstúpili z boja o prvenstvo. Žilina po zimnom výpredaji ešte ani raz nevyhrala, a náskok Bratislavčanov tak narástol do súčasnej podoby.

Slovan v tejto sezóne získal v základnej časti 57 bodov. Pre porovnanie, vlani bol v rovnakej fáze súťaže na druhom mieste s 47 bodmi, na čele bola Dunajská Streda, ktorá mala o bod viac. Aktuálny víťaz základnej časti by teda toho vlaňajšieho pohodlne predstihol.

Slovan čerstvo korunoval svoju spanilú jazdu triumfom v najväčšom slovenskom derby, odvekého rivala z Trnavy zdolal na vlastnom trávniku 2:0. Za všetko hovorí vyjadrenie trénera Spartaka Michala Gašparíka, ktorý po zápase chlapsky uznal, že jeho tím na súčasný Slovan kvalitou nemá.

Bratislavčania nehodlajú uvoľniť nohu na plynovom pedáli. „Ideme bojovať ďalej,“ veľavravne odkázal rivalom kouč obhajcov prvenstva Vladimír Weiss.

Druhé miesto si napriek problémom udržala Žilina, ktorá na jar okrem prehier so Slovanom zbierala remízy. Tie mladým šošonom v konečnom účtovaní stačili na to, aby za sebou nechali Trnavu, ktorá už skôr postrácala dôležité body v snahe ukázať sa v dobrom svetle v pohárovej Európe.

Päť tímov na tri voľné pozície


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami