Vládcovia Japonska. História, do ktorej vstúpil seriál Šógun

V šestnástom storočí bolo Japonsko beznádejne rozdelené na nespočetné množstvo de facto nezávislých panstiev, ktorým vládli daimjovia, čo doslova znamená "veľké meno". Títo veľmoži a hlavy klanov viedli medzi sebou neustále vojny o moc, ktorých konečným cieľom bolo uzurpovať si titul šóguna, a stať sa tak panovníkom celého Japonska. 

Šógun seriál Snímka zo seriálu Šógun. Reprofoto: YouTube

Pre toto obdobie japonských dejín sa zaužíval názov Sengoku džidai alebo obdobie bojujúcich štátov. O záverečnej fáze tohto boja rozpráva nový seriál Šógun, ktorý je k dispozícii na Disney+.

Ide už o druhú adaptáciu rovnomenného románu Jamesa Clavella. Tento Brit pochádzajúci z vojenskej rodiny (jeho otec bol námorným dôstojníkom) po začatí druhej svetovej vojny narukoval do armády a bol poslaný bojovať do Ázie. V roku 1942 ho zajali a zvyšok vojny strávil v neslávne známej väznici pre vojnových zajatcov Changi, kde ho začala fascinovať japonská kultúra. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.