Odpad nemusí skončiť v spaľovni. Môže kolovať a pomôcť núdznym vyriešiť finančnú situáciu

BRATISLAVA – To, čo vy považujete za odpad, pre iných môže znamenať záchranu. Spoločnosť OLO priniesla projekt, v ktorom kolujú veci od ľudí k ľuďom, z jednej domácnosti do druhej. 

IMG_8722 Do zberného miesta v Karlovej Vsi nosia ľudia aj hračky. Foto: Miroslava Pavlíková

Spoločnosť OLO v spolupráci s Hlavným mestom Bratislava otvorilo dňa 22. februára 2024 svoje brány zberného miesta KOLO na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi.

Obyvatelia tak majú možnosť posunúť k užívaniu svoje veci, ktoré už v domácnosti nepotrebujú, iným finančne znevýhodneným ľuďom. Projekt pomôže vyriešiť ekonomickú situáciu u ľudí, ktorí sa možno nie svojou vinou dostali do nezávideniahodnej situácie. 

Nové zberné miesto na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková
Zberné centrum KOLO v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková

Pre Štandard Bratislava poskytla bližšie informácie o tomto zbernom mieste Mgr. Zuzana Balková, Manažérka externej komunikácie OLO, a. s.

„V jarnom období sa stane stálym a plnohodnotným re-use centrom, na aké sú návštevníci zvyknutí z ich obľúbeného a zabehnutého KOLO centra v Ružinove. To znamená, že budú môcť do KOLO nielen predmety priniesť, ale si za príspevok do verejnej zbierky niečo aj odniesť,“ uviedla Balková. 

Na otázku, ako takáto myšlienka vznikla, pani Balková reaguje: „Hlavné mesto schválilo v marci 2021 Stratégiu nakladania s odpadmi v meste Bratislava s cieľom prechodu na obehové hospodárstvo pre roky 2021 – 2026. V rámci Stratégie si mesto určilo ako jeden z cieľov v oblasti odpadového a obehového hospodárstva mať aspoň jedno mestské re-use centrum, ktoré bude v pravidelných intervaloch zbierať a predávať veci na opätovné použitie buď formou pravidelných podujatí alebo stálej prevádzky a predchádzať tak vzniku odpadu.“

Nové priestory v Bratislavskom centre opätovného použitia KOLO v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková
Nové priestory v centre opätovného použitia KOLO v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková

Na to, ako zberné miesto funguje, sme sa boli pozrieť aj osobne.

Jedna milá staršia pani s plnou taškou, ktorú do zberného miesta priniesla, prezdrádza: „Bolo mi to ľúto vyhodiť do kontajnera.” Položí ťažkú tašku na zem a začína z nej vybaľovať kuchynský servis, ktorý už doma nepoužívala.

Celý projekt s názvom KOLO sa jej pozdáva. „Ľudia sú z neho nadšení, vítajú ho.” Podľa jej slov to pomôže napríklad mladým ľuďom pre začiatok ako štartovacie zariadenie a veci do kuchyne, ktoré si za symbolický poplatok budú môcť kúpiť, sa im zídu. 

Do zberného miesta priniesla staršia pani svoj nepotrebný kuchynský servis. Foto: Miroslava Pavlíková
Na zberné miesto priniesla staršia pani svoj nepotrebný kuchynský servis. Foto: Miroslava Pavlíková

Do zberného miesta v Karlovej Vsi sa otvárajú dvere a vchádza ďalšia sympatická dôchodkyňa.

„Vypratávame manželov byt, tak som priniesla staré knihy, Encyklopédie Slovenska,” vysvetľuje nám. Na otázku, ako sa o tomto projekte dozvedela, odpovedá veľmi skúsene: „Na internete.”

O chvíľu už do priestorov KOLO vstupuje mladý otecko: „Priniesol som sem nejaké veci, čo už deti nepoužívajú. Knihy, skladačky a hračky.” Z tašiek začína pekne ukladať plyšové hračky na stôl. „Je to dobré, že sa veci nemusia vyhodiť, a ak to ešte poslúži niekomu, tak to je perfektné.”

Otecko z Karlovej Vsi priniesol do zberného miesta hračky, s ktorými sa už jeho deti nehrajú. Foto: Miroslava Pavlíková
Otecko z Karlovej Vsi priniesol na zberné miesto hračky, s ktorými sa už jeho deti nehrajú. Foto: Miroslava Pavlíková

Zaujímalo nás, čo také netypické prinášajú ľudia na zberné miesta? Pani Zuzana Balková z OLO, a. s., si hneď spomenula na jedného pána: „Asi nás naposledy prekvapil pán, ktorý priviezol na prívesnom vozíku viac ako 300 kníh. Sme radi, že aj vďaka KOLO môžu ďalej kolovať.“

Podľa slov pani Balkovej tento projekt pomôže aj životnému prostrediu. „Cieľom KOLO je minimalizovať vznik odpadu, podporiť cirkulárnu ekonomiku v Bratislave a vytvoriť osvetovo-kreatívny priestor pre všetkých, ktorým záleží na životnom prostredí.“

„Vytvorili sme nielen stabilné centrum opätovného použitia, ale aj priestor otvorený všetkým, ktorí sa zaujímajú o udržateľnosť a ďalšie environmentálne témy. Chceme, aby sa z tohto miesta stalo zoskupenie podobne zmýšľajúcich ľudí s úprimným záujmom o životné prostredie,“ pokračuje Balková.

Okrem možnosti získať veci na ďalšie použitie sa budú v priestoroch KOLO organizovať aj edukačné a inšpiratívne podujatia či kreatívne workshopy. „V blízkej budúcnosti plánujeme zriadiť aj prevádzku zdieľanej dielne na opravu použitých predmetov,“ informuje nás Balková.

Aj takouto cestou, ktorú zberné miesto ponúka, sa zníži komunálny odpad, ktorý sa v Bratislave neustále produkuje a ide rovno do spaľovne.

Nepotrebné veci sa takto nemusia hneď spáliť. Za symbolickú cenu sa budú ďalej ponúkať ľuďom, ktorí tak nemusia zbytočne kupovať nový produkt, ale tu si zadovážia zachovalý plnohodnotný a funkčný tovar.

Ak chcete aj vy pomôcť iným ľuďom alebo prispieť k predchádzaniu vzniku ďalšieho odpadu, môžete do KOLO priniesť knihy, kuchynské, domáce, chovateľské, záhradkárske alebo školské potreby. V zbernom mieste uvítajú aj spoločenské hry, hračky, bicykle, odrážadlá alebo hudobné nástroje. 

Zberné miesto v Karlovej Vsi je otvorené tri dni v týždni – vo štvrtok a v piatok od 14:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 16:00.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac