Syrskyj: Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície

Ruske-tazke-delostrelectvo-na-Ukrajine Ruské ťažké delostrelectvo na Ukrajine. Foto: Twitter

Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou, uviedol v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Pred niekoľkými dňami bola prevaha nepriateľa v počte vystrelenej munície približne šesť ku jednej“ v prospech Ruska, povedal hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v rozhovore pre agentúru Ukrinform.

Do funkcie hlavného veliteľa bol Syrskyj vymenovaný vo februári, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal populárneho generála Valerija Zalužného. V rozhovore s ukrajinskou agentúrou povedal, že za posledné mesiace a týždne Rusi výrazne zintenzívnili svoje útoky zo vzduchu a používajú navádzané bomby FAB.

Ukrajina podľa neho stratila územie, ktoré by si „nepochybne udržala“, ak by mala „dostatočný počet systémov protivzdušnej obrany a delostreleckých granátov“.

„Musíme priznať, že počas ofenzívy v Charkove sme neboli schopní dosiahnuť väčší úspech, pretože nám chýbali zdroje,“ tvrdil Syrskyj.

Ukrajinským silám sa podarilo územie v okolí mesta Charkov na východe krajiny dobyť ešte v roku 2022, ale Rusi na túto pohraničnú oblasť naďalej útočia.

Nedostatok zdrojov a munície podľa Syrského umožnil ruským silám vybudovať pevné obranné línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. „Útok na tieto pozície bez účinnej leteckej podpory nás stál ľudské straty a straty na vybavení,“ dodal a ako príklad uviedol mesto Avdijivka, ktorého sa Rusi zmocnili vo februári.

„Dúfame, že od našich partnerov dostaneme viac systémov protivzdušnej obrany a predovšetkým rakiet. Boli by sme ešte vďačnejší, keby táto pomoc prišla rýchlejšie a v dostatočnom množstve,“ uviedol Syrskyj.

(tasr, afp, ste)


Ďalšie články