|   2024-03-30 14:11:00

Čokoládové vajíčka a zajačiky sú drahšie ako kedykoľvek predtým

Približne tri štvrtiny svetovej produkcie kakaa pochádzajú zo západnej Afriky. Ale silné prašné vetry zo Sahary v uplynulých mesiacoch zablokovali slnečné svetlo potrebné na rast bôbov. V predchádzajúcej sezóne zase silné dažde rozšírili plesňové ochorenia. To naštartovalo strmý rast cien kakaa.
Ceny kakaa sa už tento rok zdvojnásobili a v utorok v New Yorku nakrátko prekročili hranicu 10-tisíc dolárov (9 249,84 eura) za tonu, čo je historický rekord.

Veľkí svetoví výrobcovia čokolády v Európe a USA už preniesli nárast cien kakaa na spotrebiteľov. Spoločnosť Mondelez International, ktorá vlastní značky Toblerone a Cadbury, minulý rok zvýšila ceny čokolády až o 15 percent a v tomto roku zvažuje ich ďalší rast. K podobným opatreniam pristúpili aj konkurenti.

Najviac si to odnášajú spotrebitelia. Britská spoločnosť Which?, ktorá sa zaoberá spotrebiteľskými prieskumami, zistila, že čokoládové veľkonočné vajíčka a zajačiky od značiek Lindt a Toblerone stoja tento rok približne o polovicu viac ako vlani. A niektoré vajíčka sú pritom menšie.

Mnoho pestovateľov viní klimatickú zmenu zo slabej úrody. Kakaovníky rastú len blízko rovníka a sú obzvlášť citlivé na zmeny počasia. Chladné pasáty, ktoré prinášajú prach a blokujú slnečné svetlo potrebné na to, aby stromy kvitli a produkovali bôby, či mesiace dažďov a plesňové infekcie, ktorým sa darí v chladnejšom, vlhkom a zamračenom počasí, zdecimovali úrodu.

Čokoláda zdražela a jej cena ešte môže rásť. Úrodu kakaa pustoší zlé počasie

Mohlo by Vás zaujímať Čokoláda zdražela a jej cena ešte môže rásť. Úrodu kakaa pustoší zlé počasie

Vo Švajčiarsku, ktoré je domovom najväčších spotrebiteľov čokolády na obyvateľa na svete, spotreba v minulom roku klesla o 1 percento na 10,9 kilogramu na osobu. Pokles sa spájal s rastom maloobchodných cien čokolády. Národný výrobca čokolády Lindt & Sprüngli pritom zaznamenal vyššie zisky a jeho marže v roku 2023 vzrástli na 15,6 percenta z 15 percent v predchádzajúcom roku.

Pre niektoré menšie podniky, ktoré vyrábajú drahšiu, takzvanú remeselnú čokoládu, je však ťažké držať krok s prudkým nárastom cien kakaa, zatiaľ čo ich odbyt klesá. Dúfajú tak, že im predaj cez Veľkú noc pomôže udržať sa nad vodou.

(tasr,ap)