Kedysi velebený kryptomenový kráľ strávi štvrťstoročie za mrežami

V prelomovom rozsudku, ktorý očakával celý kryptosvet, sudca Lewis A. Kaplan na federálnom súde v Manhattane vymeral Samovi Bankmanovi-Friedovi, niekdajšiemu velikánovi digitálneho finančného sveta a zakladateľovi spoločnosti FTX, nepodmienečný trest 25 rokov a pokutu vo výške 11,02 miliardy dolárov. Tento verdikt znamená dramatický pád Bankmana-Frieda, ktorý kedysi stál na vrchole kryptopriemyslu a oslavovali ho ako vizionára a inovátora.

OPED-FTX-BANKMAN-FRIED-EDITORIAL-NYDN Samuel Bankman-Fried. Foto: Profimedia.sk

Súdny proces, ktorý vyvrcholil v novembri 2023, približne rok po krachu FTX, odhalil komplexitu Bankman-Friedových operácií a odhalil spreneveru finančných prostriedkov klientov vo výške takmer 8 miliárd dolárov.

Sudca Kaplan vo svojom rozsudku prirovnal konanie spoločnosti FTX k vypočítavému hazardu, hre s kurzami, v ktorej sa potenciálne výhody vyhýbania sa odhaleniu zvažovali oproti riziku, že bude chytený. Kaplan poznamenal, že nešlo len o jednorazový prípad, ale o vzorec správania, ktorý siaha až do začiatkov spoločnosti, čo naznačuje hlboko zakorenený sklon k obchádzaniu pravidiel.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami