Budú sa vo fontáne opäť kúpať deti?

BRATISLAVA – Od 5. 4. sa po zimnej odstávke opäť spustila najväčšia fontána v Bratislave Družba. Rozpúta opäť vášnivú diskusiu o tom, či je správne jej využívanie?

Fontána Družba 2024 Fontánu Družba spustili po zimnej odstávke. Foto: Miroslava Pavlíková

Fontánu na Námestí slobody 24. júna 2023 po šestnástich rokoch slávnostne otvorili. Dovtedy sa dva roky komplexne rekonštruovala, keďže od roku 2007 bola nefunkčná. Jej nový spôsob využívania však u ľudí vyvolal protichodné názory. 

Mohutná dvanásťtonová fontána v tvare lipového kvetu disponuje aj veľkým bazénom. Počas teplých mesiacov v ňom vystrájajú aj deti. Je to pre ne príjemné osvieženie spojené s behaním popod vystrekujúcu vodu z plastiky kvetu. 

Fontána Družba opäť funguje. Foto: Miroslava Pavlíková

Rodičia si takúto zmenu fontány z pasívnej na aktívnu pochvaľujú. Pre rodiny s deťmi je to vyhľadávaná atrakcia.

Navyše prešlo zmenami aj celé námestie. Viac sa zazelenalo a upriamila sa pozornosť aj na jednoduchší prístup nielen pre deti, ale aj pre rodičov s kočíkmi a zdravotne znevýhodnených. Okrem toho sa z námestia vytratili popíjajúci občania, ktorých nahradili rodiny s deťmi. 

Koncept schladenia sa v horúcich mesiacoch vo vode fontány bol v projektoch obnovy fontány už od začiatku.

Matúš Vallo, primátor Bratislavy na margo kúpania sa detí v bazéne okomentoval daný fakt už pred rokom: „Fontána je prístupná, pozýva k hre s vodou, deti si ju môžu užiť. Počas horúcich dní zároveň spríjemní lokálnu mikroklímu.”

Podľa prevádzkového poriadku je vstup do priestorov bazéna len na vlastné riziko a zodpovednosť. So psami alebo inými zvieratami je vstup do bazéna zakázaný. Voda je zdravotne nezávadná, no nie je pitná. Podľa Magistrátu hlavného mesta tu teda môžete vstúpiť, ovlažiť sa, schladiť sa, ale nie kúpať sa. 

Deti už skúšajú prvé čvachtanie sa vo fontáne. Foto: Miroslava Pavlíková

Na spustenie fontány Družba čakalo viacero obyvateľov hlavného mesta. Deti skákali vo fontáne už od prvých sekúnd vystrekujúcej vody z trysiek. 

Na otázku, ako ľudia tento rok vnímajú opätovné čvachtanie sa detí vo vode, mi mamička Veronika s dvomi deťmi odpovedá: „Mne sa fontána veľmi páči. Síce predtým to bola krásna kultúrna pamiatka, ale nedalo sa to používať. Teraz je to aj pekné, aj funkčné. A v lete inak, ako vo vode sa prežiť nedá. Minulý rok sme tu boli celé leto a budeme asi aj tento.” 

Dodáva ešte, že aj napriek tomu, že voda nie je úplne čistá, tak nie je na deti nejako zvlášť úzkostlivá. „Sú to jednoducho deti, ktoré vonku všetko oblizujú a so všetkým sa učia žiť a nemali sme za celé leto z toho žiaden problém.”

Oslovila som aj staršiu pani, ktorá si už čo to pamätá. Vie teda presne, ako fontána Družba vyzerala pred štyridsiatimi rokmi. „Je to veľmi zaujímavé miestečko pre Bratislavčanov. A moderné pojatie parkov pripúšťam, že deti sa môžu pri tej vode zabaviť.”

Rozporuplná fontána má za sebou aj iné dôvody na rozdielne stanoviská Bratislavčanov. Jej obnova, ktorá mala pôvodne trvať iba jeden rok, stála okolo jeden milión eur.

Veľa? Málo? Dali sa tie peniaze využiť na niečo, čo Bratislava potrebuje viac? Aj toto bola téma, ktorá rozprúdila veľa diskusií.  

V minulosti fontána Družba na svoju prevádzku potrebovala 2 000 kubických metrov vody. Po jej rozsiahlej rekonštrukcii v nej cirkuluje už len 200 kubických metrov.

Dominanta Námestia slobody je tak výrazne prevádzkovo úspornejšia a ekologickejšia. Keďže sa na jej chod používa menej vody, šetrí sa tak aj elektrickou energiou na obehových čerpadlách. 

Fontána v tvare rozvíjajúceho sa lipového kvetu symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Budeme teda sledovať, aký ďalší osud fontánu čaká. 


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac