Šáray: Znižovanie počtu policajtov NAKA je namieste, pre špeciálne útvary trpí bežná polícia

"Nemôžem si namýšľať, že robím kvalitné prípravné konanie, ak ráno o piatej niekomu vyvalím dvere baranidlom. Počas celej svojej policajnej kariéry som mal dvakrát prípad, keď sa muselo do objektu vnikať násilným spôsobom. Ale to boli prípady nebezpečných a nelegálne ozbrojených drogových dílerov. Ale ak som šiel do firmy zadržať doklady, tak tam predsa nevletím vojenským zásahom," zdôrazňuje právnik a bývalý policajný vyšetrovateľ Július Šáray, ktorý vyšetroval aj vraždu Róberta Remiáša.  

Saray_MZ4 Július Šáray. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Aký osud budú mať vzhľadom na vašu skúsenosť vyšetrovateľa kauzy Úradu špeciálnej prokuratúry po jeho konci? Je šanca, že budú odstíhané do konca, alebo to povedie k tomu, že snahu prokurátorov to bribrzdí?

Prokurátor má v trestnom poriadku jedinečné postavenie. V prvom kole vykonáva dozor nad dodržiavaním zákona v prípravnom konaní, ktoré predchádza súdnemu konaniu. Na súde v trestnom konaní zastupuje žalobcu proti žalovanému. Malo by byť jedno, ako sa ten prokurátor volá. Práva a povinnosti má stanovené zákonom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami