Keď sa kyvadlo vychýli. Zdá sa, že vlna takzvaného woke aktivizmu ustupuje

Čas je na strane progresívcov, dnešné spory o rodové otázky, názory na minulosť západnej civilizácie a ďalšie dôvody kultúrnych vojen budú jedného dňa rozhodnuté akosi biologicky. Ľudia, ktorí v nich obhajujú konzervatívnejšie postoje, sú v drvivej väčšine starší. Je preto len otázkou času, keď vymrú a spolu s nimi sa z verejného priestoru vytratia aj postoje, ktoré zastávajú.

Ilustračné foto. Freepik.com Ilustračné foto. Freepik.com

Určite nie úplne, ale stanú sa natrvalo marginálnymi, ich prívrženci budú prakticky bezmocnou menšinou, ktorá sa bude môcť nanajvýš schádzať v salónnych krčmách a nahnevane nariekať nad meniacim sa svetom. Takýto pohľad na budúcnosť zdieľali ešte nedávno mnohí ľudia na oboch stranách súčasného spoločenského rozdelenia.

Táto – takmer istota – budúceho vývoja sa však v posledných mesiacoch otriasa. Minulý týždeň napríklad server Politico uverejnil článok, podľa ktorého niektoré (zdôrazňujem niektoré) prieskumy naznačujú, že najmladšia skupina amerických voličov sa v boji o prezidentský úrad prikláňa k Donaldovi Trumpovi. Čoraz častejšie sa objavujú texty, ktorých autori na základe hoci aj malých, ale významných náznakov usudzujú, že vlna takzvaného woke aktivizmu doznieva, že jej vplyv napríklad v anglosaských spoločnostiach slabne alebo sa obmedzuje na určité spoločenské sféry (univerzity či kultúrne inštitúcie) a do istej miery slabne aj tam. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.