Spotreba plynu v európskom priemysle klesla o pätinu. Aké sú príčiny

Apetít európskych podnikov po plyne sa napriek poklesu cien zviechava len veľmi pozvoľne. Spotreba plynu v priemysle bola napríklad v druhej polovici roka 2023 stále o vyše pätinu nižšia ako v roku 2021. V januári roku 2024 bol prepad 17-percentný.

Slávnostné otvorenie najmodernejšej výrobnej jednotky Èpavok 4 Jedným z najväčších spotrebiteľov plynu na Slovensku je chemická fabrika Duslo Šaľa. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Úbytok spotreby plynu sa spája s poklesom priemyselnej aktivity, ktorý obzvlášť vidieť v chemickom priemysle, ale značný je aj v oceliarstve a papierenstve. Je tento pokles prechodný či trvalý? Odpoveď naznačili výskumníci Center on Global Energy Policy na Columbia University.

Autori za pretrvávaním poklesu spotreby plynu vidia niekoľko dôvodov. Prvým je rozloženie vplyvu vysokých cien. Väčšina veľkých podnikov využíva na zabezpečenie energií dlhodobejšie kontrakty a hedžing. Znamenalo to menej ostrý nábeh vysokých cien, zároveň však aj ich pomalšie odznievanie vo výrobných nákladoch.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami