Mileiho ekonomický liberalizmus vyzlieka Argentínu donaha

Ceny na Slovensku vzrástli v roku 2023 priemerne o 10,5 percenta. V Argentíne to bolo o 211 percent. Extrémny problém s infláciou, bezcenným pesom a vysokými dlhmi prebral v decembri po svojich predchodcoch nový prezident Javier Milei. Tvrdý ekonomický liberál a nasledovník rakúskej školy, teda mien ako Friedrich von Hayek, sa s vervou pustil do hospodárskych reforiem. Čiastkové úspechy sú však zatiaľ vykúpené ešte väčšou bolesťou.

Argentína si v nede¾u bude voli prezidenta, favoritom je ekonóm Javier Milei Javier Milei. Foto: TASR/AP

Približne pred štyrmi mesiacmi sa na prezidentskú stoličku v druhej najväčšej ekonomike Južnej Ameriky posadil liberálny ekonóm a politik Javier Milei. Hoci štýlom vyjadrovania a temperamentom mierne pripomína amerického exprezidenta Donalda Trumpa, z pohľadu hospodárskej politiky je na rozdiel od protekcionisticky založeného náprotivku omnoho tvrdší libertarián, za ktorého sa aj sám označuje.

Milei zastáva (z ekonomického pohľadu) tradičnú myšlienku, že štát by mal do hospodárstva zasahovať len minimálne a zveriť všetko trhovým silám. O to sa po nástupe do úradu začal snažiť. No stabilizovanie krajiny podľa liberálneho vzoru ide ruka v ruke s mimoriadne nepopulárnymi krokmi.

Devalvoval peso a píli štátne výdavky


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami