Čo hýbe poľnohospodármi?

Farmári v celej Európe protestujú proti politike, ktorá im zväzuje ruky a obmedzuje pritom aj poľnohospodárstvo. Keďže velikášski politici veria, že môžu „zachrániť“ klímu, poľnohospodári sú za potlesku zelených označovaní za klimatických hriešnikov. To všetko zapadá do dlhodobého odporu voči poľnohospodárom. Píše Cora Stephan.

Farmers Protest In Berlin, Germany - 22 Mar 2024 Protest farmárov v Berlíne. Foto: Profimedia.sk

Mnohí ľudia sa domnievajú, že poľnohospodári sú traviči studní: Hnojovica znečisťuje podzemné vody, prostriedky na ochranu rastlín narušujú biodiverzitu a chovy, ktoré nespĺňajú súčasné normy, sú proti dobrým životným podmienkam (niekto by možno povedal blahu) zvierat. Kravy, pretože prdia a vypúšťajú pritom metán, sú považované za obzvlášť ťažkých „klimatických hriešnikov“. Bývalá zelená ministerka životného prostredia Renate Künastová raz dokonca vyhlásila, že poľnohospodárstvo môže za pandémiu koronavírusu. Farmári sú obetným baránkom, ktorého bijú po dedine.

V dôsledku nepredvídateľnosti nemeckej vlády však netrpia len nemeckí poľnohospodári. Aj EÚ bráni perspektívnemu plánovaniu a investíciám stále novými nápadmi týkajúcimi sa „zelenej dohody“. A to v hospodárskom odvetví, ktoré je ešte viac než kdekoľvek inde závislé od vonkajších vplyvov – v neposlednom rade od počasia – ktoré nemožno ovplyvniť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami