Diverzifikovať investičné portfólio neznamená kúpiť desať rôznych vecí

Najmä investori do kryptomien si zle vysvetľujú najdôležitejšiu z investičných poučiek. Tou je diverzifikácia, teda rozdelenie investícií do rôznych aktív tak, aby sa znížilo riziko. Práve druhá časť tej vety je dôležitá, aj keď na prvý pohľad tak nemusí vyzerať.

pexels-alessio-cesario-1906839 (1) Ilustračné foto: Pexels.com

Stačí trochu času a investor na chybu dôjde. Ale veľmi často podľahne práve tej zjednodušenej verzii a má pocit, že stačí nakúpiť rôzne aktíva a je to rovno diverzifikácia. Dôležité ale je, aby bola nielen rôzna, ale aby sa aj rôzne pohybovala.

Jednoducho povedané, pokiaľ všetko rastie a padá spoločne, potom vaše investičné portfólio nie je diverzifikované aj keby ste mali zainvestované v miliónoch rôznych aktív. Jednotlivé investície sa totiž musia hýbať rôznym smerom. A to nie je jednoduchá disciplína.

Investori to merajú takzvanou investičnou betou, teda ukazovateľom, ktorý nám napovedá, či sa bude dané aktívum hýbať rovnakým smerom ako zvyšok trhu a ako silno. Takáto analýza je postavená na dátach z minulosti. Tá, samozrejme, nehovorí nič o budúcnosti, ale pokiaľ ten predpoklad urobíme, potom je to jedna z ciest, ako skutočne diverzifikovať.

Avšak lepšie je skúsiť to úplne mimo jednej triedy aktív. Skutočne diverzifikované môže byť portfólio namiešané z akcií, dlhopisov, zlata, kryptomien, nehnuteľností a private equity, ktoré sa v čase pohybuje všetkými rôznymi smermi, teda niečo hore a niečo dole. Potom sa skutočne môžeme baviť o diverzifikácii.

Je to v priamom kontraste s tým, čo poznáme z roku 2017 a o sedem rokov neskôr to zažívame znova len v trochu inom odeve. Investori do kryptomien hľadajú čo najlepšie portfóliá zložené z desiatok rôznych alternatívnych kryptomien a hovoria o diverzifikácii. S tou to, ako som už povedal, nemá nič spoločné.

Nie je cieľom sa smiať investorom do kryptomien, ktorí svojmu portfóliu altcoinov hovoria „diverzifikované“. Možno je to chyba vzdelávania, ktoré zle vysvetľuje, čo to skutočná diverzifikácia je. Často sa uspokojíme s tým, že hovoríme, aby sa všetky vajíčka nedávali do spoločného košíka.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami