Novým šéfom SIS má byť Michal Aláč. O tajných službách aj vyučoval

budova sídlo SIS exteriér brána Sídlo SIS v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

Novým najdôležitejším mužom Slovenskej informačnej služby by mal byť Michal Aláč. Ide o človeka, ktorému je prostredie tajných agentúr dobre známe. Vyučoval ho na univerzite v Trnave a dokonca o ňom napísal knihu.

Šéf parlamentu Boris Kollár navrhol za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča. Denníku N túto skutočnosť potvrdili viaceré zdroje z vládnej koalície. O rovnakom mene informuje aj JOJ. Aláč dovedna pôsobil ako námestník riaditeľa SIS a tiež na poste člena rady Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH).

Kollár nomináciu predložil premiérovi Eduardovi Hegerovi. „Návrh na nomináciu sme v piatok predložili premiérovi Hegerovi, ktorý s ním bude mať pohovor a po ňom zváži a prípadne túto nomináciu predloží prezidentke. Kedy tak urobí, je na ňom,“ povedal Boris Kollár agentúre TASR v pondelok. Meno však oficiálne nezverejnil.

„Funkcia riaditeľa SIS je jednou z najdôležitejších v štáte, preto je dôležité, aby sa dodržal štandardný postup jeho výberu. Dostal som meno od Borisa Kollára, v najbližších dňoch sa mám stretnúť s týmto človekom, a až potom budem komunikovať do médií,“ povedal Heger.

O tajných službách aj prednášal

Aláč vyštudoval právo na Univerzite Palva Jozefa Šafárika v Košiciach a doktorát získal na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Na škole okrem iného vyučoval aj právo týkajúce sa spravodajských služieb.

„V rokoch 2008 až 2009 bol vedúcim právneho oddelenia Liptovskej vodárenskej spoločnosti. Potom nastúpil do tajnej služby, kde bol až do roku 2018. Odišiel teda v čase, keď bol riaditeľom služby nominant SNS Anton Šafárik. Okrem toho, že učil na práve v Trnave, bol aj konateľom a spolumajiteľom firmy Cavet a poradcom riaditeľa Záchrannej služby Košice,“ píše Denník N.

Aláč je tiež autorom knihy s názvom Získavanie informácií na spravodajské účely a na účely trestného konania, ktorá sa týka používania informačno-technických prostriedkov. Poukazuje aj na rozdiely použitia informačno-technických prostriedkov a informačno-operatívnych prostriedkov na spravodajské účely, respektíve na operatívne účely a na účely trestného konania.

Remišová chce profesionála

Riaditeľa informačnej služby vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. Ak by bola teda informácia o Aláčovej nominácii správna, ešte to nemusí znamenať, že tajnej službe bude šéfovať. Zavážiť môžu aj názory koaličných partnerov.

Veronika Remišová očakáva od premiéra uistenie, že nový šéf SIS bude spĺňať všetky profesijné, etické a morálne štandardy. „Tak, aby táto inštitúcia mala kredibilitu aj u zahraničných partnerov. Najmä v súčasnej situácii bezpečnostných hrozieb je dôležité, aby SIS riadil profesionál,“ zdôraznila.

Šéfom SIS sa po vlaňajších voľbách stal Vladimír Pčolinský, brat poslanca Petra. Momentálne sa nachádza vo väzbe a medzičasom sa vzdal funkcie. Pčolinský mal prijať úplatok, aby tajná služba nesledovala podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára.


Ďalšie články