Mäso z laboratória dostáva zelenú od regulátorov a vyvoláva odpor konzervatívcov

Umelo kultivované mäso sa môže stať alternatívou mäsa z chovaných zvierat. Hoci je zatiaľ drahé, výrobné náklady sa v posledných rokoch výrazne znížili. Posledné slovo však budú mať politici a argumenty v debate nemusia byť vždy racionálne.

good_meat_fb Špíz z umelo kultivovaného mäsa spoločnosti Good Meat. Foto: FB/Good Meat

Konzumácia mäsa je pre mnohých ľudí problematická najmä z troch dôvodov – že nie je práve zdravé, že pri jeho produkcii trpia zvieratá a napokon, že zvieratá chované na mäso prispievajú k tvorbe skleníkových plynov. Ak by sme dokázali mäso získavať bez zvierat, vyrieši sa minimálne druhý a tretí problém a čiastočne možno aj prvý.

Hovoriť o výrobe mäsa bez zvierat môže pôsobiť nezmyselne. Nie je to však úplne tak, hoci ešte pred niekoľkými dekádami by súčasná technológia patrila do ríše vedeckej fantastiky. A pozor, reč nie je o náhradách mäsa z rastlinných surovín ani o potravinách z hmyzu, ale o skutočnom mäse – hovädzom, bravčovom či kuracom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami