Homosexuálne manželstvo a strata slovenského občianstva. K čomu môže viesť nový spor

Prípad donedávna slovenského občana Lukáša, ktorý uzavrel manželstvo s britským občanom Markom, ukázal zaujímavý rozpor v rozdielnom právnom prístupe k problematike párov rovnakého pohlavia na úrovni štátu a Európy. Lukáš manželstvom s iným mužom stratil slovenské občianstvo, pretože Slovenská republika definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Man With EU Rainbow Flag Hung Around His Neck On A Sidewalk On The Outskirts Of CSD Ilustračná fotografia. Foto: Profimedia.sk

Lukáš teraz žaluje ministerstvo vnútra z dôvodu porušenia svojich základných práv, a vzhľadom na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva má vysokú šancu na úspech. Tento spor by zároveň mohol otvoriť dvere, ktoré prinútia Slovenskú republiku k zmenám v oblasti homosexuálnych či iných zväzkov.

Slovák, žijúci s britským občanom ako pár rovnakého pohlavia, sa rozhodol pre úradný sobáš v Británii. Vzhľadom na túto udalosť, automaticky získal britské občianstvo, pretože ako partner občana Británie na to má podľa ich právnej úpravy nárok. Slovák Lukáš sa stal osobou s dvojitým občianstvom, a to ako slovenským, tak britským.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.