Príliš prísna regulácia by zabrzdila inovácie a zabránila rozvoju, varuje kryptokomunita

Národná banka Slovenska., ilustračný záber. Foto: Dano Veselský/TASR Národná banka Slovenska. Foto: Dano Veselský/TASR

Vláda začiatkom mája schválila návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív. Trh a služby s nimi spojené majú byť lepšie regulované, pričom orgánom dohľadu nad touto oblasťou bude Národná banka Slovenska.

Kryptomeny sú novodobým druhom peňazí, ktoré existujú v digitálnej či elektronickej podobe. Ich množstvo v obehu nie je možné zvýšiť tak, ako je to v prípade klasických mien. O ich počte v obehu totiž rozhodujú centrálna banka a komerčné finančné domy podľa vlastného uváženia. Pre tieto zásadné rozdiely digitálne peniaze nepoznajú hranice a ani regulácie tých klasických.

Ich popularita síce z roka na rok stúpa, no nájdu sa aj kritici. Koncom februára si na najznámejšiu kryptomenu opäť posvietila Európska centrálna banka. Bitcoin označila za nevhodný platobný prostriedok a dodala, že zlyhal v sľube stať sa globálnou decentralizovanou digitálnou menou. „Namiesto toho sa používa na nezákonné transakcie,“ tvrdí inštitúcia.

Reagovala tak na januárové schválenie spotových burzovo obchodovaných fondov ETF pre bitcoiny americkou Komisiou pre cenné papiere a burzu (SEC). Toto formálne schválenie podľa regulátora potvrdzuje, že investície do bitcoinov sú bezpečné a predchádzajúce oživenie je dôkazom nezastaviteľného triumfu.

„Nesúhlasíme s oboma tvrdeniami a opakujeme, že reálna hodnota bitcoinu je stále nulová,“ konštatuje ECB s tým, že vedľajšie škody budú obrovské vrátane environmentálnych škôd a konečného prerozdelenia bohatstva na úkor tých menej sofistikovaných. Mnohí odborníci to však vidia inak.

Obchodovanie s kryptoaktívami nie je špeciálne regulované


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami