Noc múzeí a galérií sa blíži. Novinkou 20. ročníka bude mobilná aplikácia

BRATISLAVA – Celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií bude prebiehať 18. mája na celom Slovensku. V rámci Bratislavského kraja sa zapojí približne 43 inštitúcií, okrem múzeí a galérií pripravili program rôzne kultúrno-spoločenské organizácie.

441951989_826912329469319_1962645890209708418_n Medzi atraktívne programy bude patriť multimediálna inštalácia Spawn Point. Foto: SNG

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj, ktorý je Medzinárodný deň múzeí. Na organizácii podujatia sa podieľa Slovenské národné múzeum a Zväz múzeí na Slovensku.

Počas jubilejného ročníka sú pripravené viaceré formáty ako prehliadky, prednášky, tvorivé dielne, divadelné alebo hudobné vystúpenia. Výnimočnosť podujatia spočíva v predĺžených otváracích hodinách, ale aj v priestoroch, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou nedostupné.

SNM spojilo kultúrne inštitúcie Bratislavského kraja spoločnou vstupenkou v hodnote päť eur. Do niektorých priestorov však pustia návštevníkov aj bezplatne. Otváracie hodiny nie sú jednotné, veľká časť inštitúcií bude pre verejnosť k dispozícii až do polnoci.

Návštevníci Bratislavského kraja môžu prvýkrát využiť mobilnú aplikáciu. Najviac príležitostí ponúkajú organizácie umiestnené v Bratislave. Zaujímavý program bude prebiehať aj v Pezinku, Malackách, Modre a na Červenom Kameni. Z množstva podujatí vyberáme zopár tipov z hľadiska rozmanitosti.

Slovenská národná galéria Bratislava, 10:00 až 24:00

V expozícii Sakrálne umenie môže verejnosť obdivovať najvzácnejšie gotické a barokové obrazy a sochy doplnené o ikony a maľby európskeho umenia 16. až 19. storočia.

V útulnom priestore bezplatnej zóny je možnosť nájsť výtvarné pomôcky, návody a inšpirácie, ale aj oddychové miesto, ktoré môže verejnosť premeniť na hrad či obývačku. 

Švajčiarske kvarteto GRÜM odohrá jedinečný improvizovaný koncert. Medzi najväčšie lákadlá bude patriť multimediálna inštalácia Spawn Point od Ausgang Studio pozostávajúca z virtuálnej reality.

Ústredie ľudovej umeleckej výroby, 15:00 až 21:00

O dobrú náladu sa postará reprezentačný hudobno-slovný program o typických ľudových hudobných nástrojoch Slovenska, sprístupnené budú výstavy a predvádzanie drotárstva. Okrem toho prebehne maratón paličkovania, prednáška o módnej tvorbe. Najmenších potešia hry s drevenými prvkami a výtvarné aktivity.

Železničné múzeum Bratislava východ, 11:00 až 20:00

Pre milovníkov histórie sú pripravené jazdy na parnom alebo motorovom vlaku na rôznych tratiach. Zaujímavou aktivitou je vozenie návštevníkov na stanovišti parného alebo motorového rušňa. Nechýba aj stála múzejná expozícia železničných zariadení.

Súkromné vojenské múzeum B-S 6 Vrba, 15:00 až 23:00

Bunker je jedným z najstarších objektov opevnenia prvej Československej republiky. Je možnosť spoznať systém obranného opevnenia z 30. rokov 20. storočia. Večernú atmosféru spestria sprievodcovia v dobových uniformách.

Múzeum obchodu Bratislava, 10:00 až 22:00

Expozícia približuje histórii obchodu, ale aj pivovaru, kde je možné ochutnať Múzejné pivo uvarené v múzeu. Vo večerných hodinách vystúpia poľské skupiny Paranoja, Onus Blues a Blues Fighters.

Slovenské olympijské a športové múzeum, 15:00 až 24:00

Výstava venovaná ZOH Lillehammer 1994. Uskutoční sa aj stretnutie spojené s autogramiádou olympijských medailistov v ľadovom hokeji ako Jozef Golonka, Igor Liba, Vincent Lukáč a Dárius Rusnák. Vo večerných hodinách je možné sledovanie priameho prenosu z MS v ľadovom hokeji zo zápasu Slovensko – Francúzsko, spolukomentované osobnosťami slovenského hokeja.

SNM – Historické múzeum Bratislavský hrad, 15:00 až 24:00

Počas dňa je možné sa dozvedieť, ako múzeum uchováva a spracováva zbierkové predmety, čo je to depozitár, ako sa starajú o zbierkové fondy. Návštevníci sa dostanú aj do depozitárne. Medzi atraktívnu časť bude patriť záverečná nočná prehliadka Kelti z Bratislavy.

SNM – Múzeum Červený Kameň, 19:00 až 22:00

Témou podujatia je historické odievanie, zamerané na zbierkové predmety, ktoré sú bežne uložené v depozitároch. Verejnosť čaká niekoľko prednášok o nedávno zreštaurovanej voskovej soche Panny Márie a jej unikátnych brokátových šatách.

Ďalšia prednáška sa bude týkať uniforiem, jediných kusoch textílií z depozitáru múzea. Pozornosť upúta prednáška na štítky z prilieb granátnikov. Súčasťou programu bude aj ochutnávka miestnych vín v hradnej lisovni.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac