Premiér môže byť v ohrození života aj niekoľko dní

440587352_842118427960388_1146361401165455812_n Ilustračný obrázok. Foto: Facebook/FNsP Žilina

Okolie Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa hemží novinármi. Každý z nich sa usiluje zistiť novinky o zdravotnom stave premiéra.

Predsedu vlády Roberta Fica operovali päť hodín. Keďže ide o zákrok, pri ktorom musia špecialisti napraviť všetky škody, ktoré guľka napáchala, nejde o neštandardnú dĺžku.

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka má Fico polytraumatické poškodenie organizmu. Termín polytrauma označuje súčasné poranenie najmenej dvoch telesných systémov, pričom platí, že poranenie aspoň jedného z nich (prípadne ich kombinácia) ohrozuje základné životné funkcie.

Podľa riaditeľky banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníkovej boli na operačnej sále dva tímy lekárov – traumatologický a chirurgický.

„Pri strelných poraneniach je často nutný multidisciplinárny prístup. Ak by mal pacient poškodené veľké cievy, pravdepodobne by privolali cievneho chirurga, ak by mal zasiahnutý mozog aj neurochirurga, ak obličku a močovody urológa. Pri masívmom krvácaní je nezriedka súčasťou tímu aj hematológ,“ hovorí anestéziológ Jakub Hložník z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke.

Premiérovi spravili aj CT vyšetrenie. Lekári teda mali bližšiu predstavu o poraneniach. Vzťahuje sa však na ne informačné embargo, zdravotníci fakultnej nemocnice majú zákaz vynášať von informácie o zdravotnom stave premiéra.

„Podľa medializovaných informácií a mojich skúseností ako lekára išlo o závažné životohrozujúce poranenie vyžadujúce okamžitú operáciu. Ak pri strelnom alebo bodnom poranení dôjde k prederavaniu čreva, môže vytečený črevný obsah, respektíve baktérie v ňom, spôsobiť peritonitídu a ťažký septický stav (ľudovo otravu krvi), ktorá aj po úspešnej operácii môže ohroziť pacienta na živote aj v ďašom priebehu hospitalizácie. Ošetrovali sme pacienta so strelným poranením brucha, počas operácie sa podarilo zastaviť krvácanie, ale mal prestrelené aj črevá, ktorých obsah sa vylial do dutiny brušnej, počas operácie boli samozrejme zašité ale baktérie z črevného obsahu spôsobili ťažkú sepsu a pacient bojoval o život ešte niekoľko týždňov,“ vymenúva lekár možné riziká.

Rozlišujeme tri typy kontaktu strely s organizmom človeka: nástrel, postrel a priestrel. Najmenej nebezpečné je nastrelenie, pri ktorom strela nepreniká do organizmu, ale skĺzne po jeho povrchu. Výsledkom potom býva iba povrchové zranenie s podliatinou v okolí.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami