Aký trest hrozí strelcovi na Roberta Fica?

Slovenská republika prekonala atentátom na predsedu vlády Roberta Fica smutnú psychologickú bariéru. Rovnako, ako v mnoho iných krajinách, aj na Slovensku sa človek osmelil strieľať na verejnom priestranstve priamo na politika, pretože nesúhlasil s jeho konaním či vystupovaním. Podozrivý je údajne Juraj Cintula z Levíc, a týmto činom zmenil smerovanie mnohých životov. V neposlednom rade aj toho svojho, pretože existuje iba malá šanca, že ho nedožije vo väzení.

442445328_10232161176593748_6194919759173345151_n Juraj Cintula. Foto: FB/SB

Atentát nastal potom, ako Robert Fico zavítal medzi dav obyvateľov po rokovaní vlády v Handlovej. Z davu sa vraj ozvalo familiárne volanie na premiéra, ktoré vyznelo ako podnet na zvítanie sa politika s občanom. Juraj Cintula namiesto podania ruky vytiahol legálne držanú zbraň, a päť krát vystrelil na predsedu vlády.

Robert Fico. Foto: TASR.

Ochranka následne okamžite previezla postreleného Fica do nemocnice, kde bol zistený rozsah jeho poranení. Cintula ho zasiahol niekoľkými strelami. Jedna strela prešla cez brucho do bedrovej kosti a spôsobila ťažké poškodenie čriev. Druhá ho zasiahla do ruky, tretia na nohe, štvrtá spôsobila povrchové zranenie na bruchu. Premiér mal ťažké krvácanie v brušnej dutine, ktoré mu lekári nevedeli zastaviť, čo možno vyhodnotiť ako priame ohrozenie života. Po operácii je stav premiéra Fica stabilizovaný, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Trestné právo tento čin definuje jednoznačne


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.