Salman Rushdie a jeho boj proti kultúrnemu terorizmu

Salman Rushdie. Foto: Profimedia.sk Salman Rushdie. Foto: Profimedia.sk

Izba 101 je izbou lásky. Na spôsob Georgea Orwella a jeho románu 1984 v nej zažijete najväčšie muky. Pre hrdinu románu Winstona Smitha sú najhoršie krysy. Najväčší strach mal Salman Rushdie vždy z oslepnutia. Keď pred niekoľkými rokmi ochorel na ľavé oko a začal mu slabnúť zrak, zmocnila sa ho panika. Čo ak nebude môcť čítať ani písať?

Vtedy ešte netušil, čo naňho chystá mladík v čiernom, ktorý pre New York Post povedal, že britsko-indického spisovateľa „naozaj nemá rád“.

Bol augustový deň roku 2022 a Salman Rushdie práve vyšiel na javisko newyorského amfiteátra. Keď stál pred mikrofónom a chystal sa na prejav, kútikom pravého oka ho zbadal. Muž sa naňho vrhol a dvadsaťsedem sekúnd ho sústredene bodal.

Rushdie o útoku a svojom zotavovaní hovorí vo svojej knihe Nôž – Úvahy po atentáte, ktorá vyšla v apríli tohto roku. Vyznáva sa v nej aj z hanby. Neurobil ani jedno obranné, nieto ešte útočné gesto. Prečo sa vzdal? Samozrejme, šok. Čo viac môže urobiť o polstoročie starší muž proti ozbrojenému útočníkovi?

Okrem vlastnej bezmocnosti ho zarazilo aj to, koľko odvahy sa v ten deň v hale zišlo. Ľudia nesedeli v úžase. Vybiehali na pódium a strhávali útočníka preč. Aj tak bolo úderov dosť. Poškodili mu pľúca, črevá, ľavú ruku a niekoľko nervov v tvári, čo spôsobilo, že spisovateľovi poklesla spodná pera. Najhoršie zasiahnuté bolo pravé oko. Posledné, čo videlo, bol muž, ktorého si Rushdie predstavoval posledných tridsaťtri rokov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami