Atentát na premiéra a najslabšie miesto Matúša Šutaja Eštoka

Na atentát z Handlovej sa dá pozerať rôznymi pohľadmi. Jeden z tých najdôležitejších sa týka riadenia a zodpovednosti štátnych orgánov. Nedá sa predísť tomu, že niekto strieľa, ale dalo sa predísť tomu, aby štyri z piatich výstrelov poranili premiéra Fica?

Ochrana hranice s Maïarskom v Rajke Matúš Šutaj Eštok a Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Môžeme mať polarizovanú spoločnosť, médiá a influenceri môžu radikalizovať osamelých vlkov, politici môžu dostávať mailové či osobné hrozby, môžeme mať aj nie úplne dobrý dohľad nad legálne držanými zbraňami, vždy budú príležitosti a môže prísť k výstrelom. Ale premiér má mať ochranku, polícia a tajná služba dostatočné kapacity, aby sme mali v štáte veci pod kontrolou. A aby nedošlo k takej fatálnej situácii, ako v stredu po rokovaní vlády v Handlovej.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa po atentáte postavil za prácu Úradu na ochranu ústavných činiteľov a vyhlásil, že neurobili žiadnu chybu. V celom doterajšom priebehu udalostí od atentátu ide o najproblematickejšie tvrdenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.