Cintula je vraj hrdý, že strieľal na premiéra. Hrozí mu 25 rokov až doživotie

Juraj Cintula. Foto: FB/Literárny klub Dúha Juraj C. Foto: FB/Literárny klub Dúha

Polícia obvinila Juraja Cintulu, ktorý strieľal na predsedu vlády Roberta Fica, z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu.

„Momentálne je muž v policajnej cele v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Hrozí mu 25 rokov až doživotie,“ uviedla to vo štvrtok televízia Markíza. Doplnila, že 71-ročný dôchodca údajne povedal, že je hrdý na to, čo urobil.

Cintula je z Levíc, narodil sa v roku 1953. Je jedným zo zakladateľov literárneho klubu Dúha, ktorý založili v roku 2005.

Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti X vyplýva, že Cintula sa rozhodol strieľať na premiéra pred mesiacom. Hovorí, že nesúhlasí s politikou vlády, s likvidáciou masmédií. Pýta sa, „prečo je RTVS napádaná a prečo je Ján Mazák vyhodený z funkcie“ [predseda súdnej rady – pozn. red.].

Telegramový kanál neČT24 zverejnil fotografiu strelca hneď po zadržaní.

Od roku 2008 sa klub pretransformoval na občianske združenie, do roku 2016 bol dokonca jeho predsedom. 

Napísal tri básnické zbierky – Sen rebela, Diptych, Osy. V roku 2010 mu vyšiel román Posolstvo obete, v roku 2015 mu vyšla kniha o Rómoch – Efata. Od roku 2015 je členom Spolku slovenských spisovateľov.

O obvinenom v roku 2016 odvysielala televízia Markíza reportáž po tom, ako bol napadnutý v obchodnom dome, kde bol zamestnaný ako člen bezpečnostnej služby. 

Ako informovala Markíza, napadol ho vtedy nadrogovaný zákazník, ktorý robil v obchodnom dome neporiadok. „Z regálov začal vyhadzovať kurence na zem, potom začal s nimi žonglovať,“ opísal incident esbéeskár Juraj Cintula. Výtržníkovi sa vraj najprv snažil slušne dohovárať. 

Esbéeskára údajne začal mlátiť päsťami, kopať, až spadol medzi regály, ľudia sa pozerali, bolo im to nepríjemné. Útočníka po incidente a následnom vypočutí na polícii posadili do policajnej cely.

Literárny klub DÚHA v Leviciach


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami