Atentát na premiéra a najslabšie miesto Matúša Šutaja Eštoka

Ochrana hranice s Maïarskom v Rajke Matúš Šutaj Eštok a Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na atentát z Handlovej sa dá pozerať rôznymi pohľadmi. Jeden z tých najdôležitejších sa týka riadenia a zodpovednosti štátnych orgánov. Nedá sa predísť tomu, že niekto strieľa, ale dalo sa predísť tomu, aby štyri z piatich výstrelov poranili premiéra Fica?

Môžeme mať polarizovanú spoločnosť, médiá a influenceri môžu radikalizovať osamelých vlkov, politici môžu dostávať mailové či osobné hrozby, môžeme mať aj nie úplne dobrý dohľad nad legálne držanými zbraňami, vždy budú príležitosti a môže prísť k výstrelom. Ale premiér má mať ochranku, polícia a tajná služba dostatočné kapacity, aby sme mali v štáte veci pod kontrolou. A aby nedošlo k takej fatálnej situácii, ako v stredu po rokovaní vlády v Handlovej.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa po atentáte postavil za prácu Úradu na ochranu ústavných činiteľov a vyhlásil, že neurobili žiadnu chybu. V celom doterajšom priebehu udalostí od atentátu ide o najproblematickejšie tvrdenie.

Minister vnútra v tomto momente nenesie len zodpovednosť za podriadené zložky, ale najmä za bezpečnosť v štáte, v danom prípade aj za bezpečnosť Roberta Fica. Autor tohto textu pracoval svojho času na ministerstve vnútra a dokáže uznať, že minister vnútra má viac zodpovednosti ako moci. Práve zvládnutie tohto napätia je kľúčom k tomu, aby sme sa posunuli ďalej.

Nedá sa pritom vyhnúť niekoľkým otázkam a odpovediam na ne.

O obave z atentátu hovoril Robert Fico už pred ním. Mohol to myslieť ako politické zveličenie, mohla to byť súčasť politického boja, tak to mohla brať celá verejnosť, ale nič z toho si nemohli dovoliť zodpovedné zložky. Tie musia predpokladať najhorší scenár.

Keď pred rokom a pol došlo k vražde na Zámockej ulici, a vedeli sme, že prvým cieľom atentátnika mal byť predseda slovenskej vlády Eduard Heger, aj k tomu museli služby a ochranka pristupovať inak, ako verejnosť. Najmä ak sme opäť počuli, že jeden z potenciálnych terčov vraha zo Zámockej bol opäť Robert Fico.

A napokon, priebeh atentátu a správanie ochranky (napríklad zatvorené dvere na limuzíne), neprítomnosť sanitky a ďalšie okolnosti vrátane duchaprítomného zásahu jedného z príslušníkov, ktorý stiahol páchateľa zozadu k zemi, to všetko potrebuje hlbší prístup.

Čo všetko sa podarilo

Nie všetko treba vystaviť kritike. Na Slovensku prebehli viaceré významné medzinárodné udalosti, kde s bezpečnosťou nevznikol problém.

V roku 2005 sa na Bratislavskom hrade stretol americký prezident George Bush mladší s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Máme za sebou štyri návštevy pápeža. Niekoľko ročníkov Globsecu, kde vystupoval napríklad francúzsky prezident Macron. Zasadnutie ministrov štátov NATO, predsedníctvo EÚ, samity, mnoho bilaterálnych návštev čelných európskych politikov.

Počas návštevy prezidenta Busha bolo v programe aj verejné stretnutie občanov s americkým prezidentom na Hviezdoslavovom námestí. Bush bol vtedy už medzinárodne nepopulárny prezident, všetko sa zvládlo.

George Bush na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 24. februára 2005. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovensko tým získavalo postupne kredit. Pritom vždy sa môžu stať veci, ktoré prekvapia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami