Mestská polícia v Hnúšti má nového náčelníka, do plného počtu jej chýba jeden príslušník

HNÚŠŤA – Presne po roku bude mať Mestská polícia (MsP) Hnúšťa oficiálne nového náčelníka. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na mimoriadnom májovom zasadnutí, keď na návrh primátora Martina Pliešovského do tejto funkcie vymenovali Miloša Barta.

Mestská polícia Liptovský MIkuláš Ilustračná snímka. Foto: Facebook

Barto, ktorý je dlhoročným pracovníkom MsP, bol od júna minulého roka poverený jej vedením, pretože dovtedajší náčelník Peter Rukavica sa vzdal funkcie. Primátor ho najprv poveril vedením na pol roka, neskôr poverenie predĺžil o ďalší polrok.

Do funkcie riadneho náčelníka ho navrhol priamo, bez vyhlásenia výberového konania, čo príslušná legislatíva umožňuje. „S jeho prácou som výsostne spokojný. Komunikujeme takmer na dennej báze a za obdobie, ako sme spolu, neboli výraznejšie problémy čo sa týka verejného poriadku, krádeží či ohrozenia života,“ povedal primátor.

Jeho slová potvrdil aj priamo náčelník pri prezentovaní správy o činnosti MsP za vlaňajší rok. „Vo všeobecnosti môžem konštatovať, že bezpečnostná situácia v Hnúšti sa nezhoršila. Nemáme žiadne vážnejšie trestné činy, ktoré by nám boli oznámené,“ uviedol Barto.

Naopak, v prípade priestupkov narástol ich počet na úseku dopravy. „Je to vysvetliteľné najmä tým, že celý rok je v rekonštrukcii naša hlavná cesta a je dosť obmedzení a obchádzok, na ktoré ľudia neboli zvyknutí,“ konkretizoval náčelník.

Ide o obnovu asi 6,6-kilometrového úseku cesty I/72, ktorá je zároveň Hlavnou ulicou v Hnúšti a najfrekventovanejšou komunikáciou v meste. Jej oprava sa začala v apríli 2023 a má byť ukončená teraz v lete.

Po Rukavicovom odchode posledný rok v Hnúšti chýba jeden príslušník do plného tabuľkového stavu. Plánovaný počet zamestnancov MsP je totiž sedem, avšak na miesto bývalého náčelníka nový pracovník prijatý nebol.

„Myslím si, že predchádzajúce mesiace ukázali, že sa dá fungovať aj v režime 1 + 5. Som presvedčený, že na naše mesto je to dostatočné,“ podotkol na margo súčasného stavu viceprimátor Michal Bagačka.

Nový náčelník bude okrem riadenia piatich policajtov koordinovať aj činnosť pracovníkov miestnej občianskej a preventívnej služby (MOaPS). V rámci príslušného projektu v meste pracujú štyria členovia MOaPS, ktorí hliadkujú v rôznych častiach Hnúšte.