Umelecký svet smúti. Odišiel známy a zanietený folklorista

MODRA – Milovníkov folklóru zasiahla smutná správa, keď v uplynulých dňoch zomrel Peter Lenner. Spolu s manželkou Elenou založili občianske združenie ĽUSK, ktoré sa venuje amatérskemu divadlu.

uprimnu-sustrast_bratislavsky-1 Ilustračný obrázok: Štandard

Obaja manželia boli veľkí patrioti, ktorí sa narodili v Modre a nikdy nechceli žiť na inom mieste. Nesmiernym prínosom bola snaha manželov prilákať do svojho súboru mladých ľudí, vrátane ich dcéry Ivany, aby uchovávanie zvykov a tradícií nezaniklo.

„Peter bol hlavou, dušou a srdcom podujatí, na ktoré prinášal svoje nápady, tvorivosť, dlhoročné skúsenosti, svoju lásku k tradíciám a chuť odovzdávať ich ďalej. Stál za mnohým, čo sa v Modre dialo a neudialo by sa bez neho,“ vyjadril sa riaditeľ Kultúrneho centra Modra Ján Sklenár.

Vďaka pôsobeniu OZ ĽUSK je možnosť spoznávať zabudnuté zvyky a tradície z Modry a okolia. V telese vystupujú členovia ochotníckeho súboru v historických kostýmoch i ľudových krojoch, niektoré z nich si zhotovujú svojpomocne.

Prostredníctvom vystúpení interpretujú krst, svadobné, veľkonočné, vianočné zvyky, ale aj veselý pohľad na práce vo vinohrade. Naposledy Peter Lenner spolu s manželkou pripravoval nádherný sprievod na fašiangoch.