Elektromobilné cunami v Európe

O čínskych elektromobiloch si už štebotajú aj nabíjačky na parkoviskách. Ako by aj nie, keď sa početné reklamy začínajú zjavovať aj v našich končinách a prvé – aj keď veľmi sporadické – kusy jazdia po našich cestách.

China-Auto-Show in Wuhan - 16 May 2024 Elektromobil BYD Plus DM-i. Foto: Profimedia.sk

Zároveň sa na Západe spustila mierna panika z cunami čínskych elektromobilov. Americký prezident Joe Biden v polovici mája zoštvornásobil clá na čínske elektromobily na úroveň drastických 100 percent. EÚ a ďalšie krajiny budú určite koketovať s podobnými opatreniami.

Čínski výrobcovia stavili na cenu a masovosť. Kým v roku 2020 sa v krajine draka vyrobilo ani nie 1,5 milióna elektrických áut a plug-in hybridov, v roku 2023 už takmer 10 miliónov s veľkou prevahou elektromobilov. To je zhruba polovica globálnej produkcie. Drvivú časť zhltne domáci trh a výrazná časť exportov ide smeruje do ázijských krajín, kde Čína boduje malými jednoduchými mestskými modelmi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.